Nogle ville nok straks råbe "diskrimination".
Men "diskrimination" foretages jo af ALLE mennesker hver eneste dag. Hvis en mand fx foretrækker rødhårede kvinder frem for blondiner, så diskriminerer han jo fx blondinerne (alt afhængigt af øjnene der ser
). Og hvis jeg nu hellere vil handle hos min dygtige italienske bager frem for den dårlige danske bager, så diskriminerer jeg jo danskeren. Ind til videre er disse eksempler ikke gjort ulovlige, men sådan som samfundet udvikler sig, er det vel efterhånden bare et spørgsmål om tid.
Men der må under alle omstændigheder skelnes mellem "diskrimination" og "ulovlig diskrimination" (som en delmængde af det første).
Rent moralsk ville jeg ikke have det fjerneste problem med en andelsforening, der diskriminerede. Det er jo en del af den private ejendomsret. Foreningen ejer jo ejendommen, og det burde vel være ejeren, der bestemmer hvem han vil lukke ind. Og hvis vilkårene bare har været kendt da sælgeren oprindeligt flyttede ind i foreningen, kan han vel heller ikke senere påberåbe sig, at diskriminationen påvirker hans afsætningsmuligheder, og dermed udgør et indgreb i hans private ejendomsret.
Men det er jo bare ideologi - og den private ejendomsret har under alle omstændigheder trange kår. Derfor er en del former for diskrimination ulovlige i øjeblikket.
Mht.
alder, har jeg dog svært ved at finde nogen lov, der skulle forbyde aldersdiskrimination på boligmarkedet. Af love om diskrimination kan jeg få øje på disse:
Lov om etnisk ligebehandling
http://147.29.40.91/_GETDOCM_/ACCN/A20030037430-REGL
omhandler
"race eller etnisk oprindelse"
Lov om forbud mod forskelsbehandling på grund af race m.v.
http://147.29.40.90/_GETDOCM_/ACCN/A19870062629-REGL
omhandler
"race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering"
Lov om forbud mod forskelsbehandling på
ARBEJDSMARKEDET m.v.
http://147.29.40.91/_GETDOCM_/ACCN/A20050003129-REGL
omhandler
"race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, ALDER, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse."
Den sidstnævnte, som er den eneste, der nævner alder, gælder vel kun for arbejdsmarkedet.
Det eneste relevante holdepunkt i lovgivningen synes at være et gammelt cirkulære fra 1981 om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber
http://147.29.40.91/_GETDOCM_/ACCN/C19810001209-REGL - uddrag fra cirkulærets punkt 12 B:
"Det antages, at bestyrelsens beføjelser ved sådanne bestemmelser er begrænsede, således at godkendelse kun kan nægtes, såfremt der foreligger en saglig grund. Som eksempel kan nævnes, at den, der ønsker at blive andelshaver, tidligere er blevet ekskluderet af andelsboligforeningen på grund af misligholdelse af forpligtelser overfor foreningen, herunder grov forsømmelse af sin vedligeholdelsespligt eller lignende. Bestemmelsen giver eksempelvis ikke bestyrelsen adgang til at udelukke bestemte befolkningsgrupper. " [...]
"Der er ikke i loven særlige straffebestemmelser for overtrædelse af bestemmelsen, men overtrædelse kan få betydning for aftalens gyldighed."
Nu er et cirkulære jo ikke bindende for borgerne, men kun for myndighederne. Men måske findes der noget retspraksis, der underbygger cirkulærets påstande og antagelser?
Hvis det i øvrigt skulle være forbudt at aldersdiskriminere, hvordan har man så kunne opføre støttede andelsboliger for ældre?
Og hvorfor i al verden kan nogen have noget imod, at en gruppe mennesker med fælles interesser og alder foretrækker at bo sammen? Hvis nu en gruppe 25-35-årige gerne vil have et ungt boligfællesskab, skulle de så ikke have lov til at udelukke "gamle" brokkehoveder, der forlanger ro og ordnede forhold? Eller omvendt ældre mennesker, der gerne vil udelukke unge støjende mennesker fra nogle seniorboliger? Hvorfor må alle disse mennesker ikke selv have lov til at bestemme over deres egen ejendom?