Side 1 af 1

Ændre andelslejlighed til ejerlejlighed

Indlæg: 23/02/2003 10:30
af Bo
Jeg har en andelslejlighed i en ejendom fra 1933. Vores naboejendom er bygget samtidig med vores, men er for år tilbage udstykket i ejerlejligheder, som sælges til priser der ligger ca. 5 gange højere end vores andelspriser.
Er der mulighed for at ændre min andelslejlighed til en ejerlejlighed ?

Indlæg: 23/02/2003 13:44
af Admin. Jens Arentoft
Det fremgår af § 10 i ejerlejlighedsloven, at ejendomme der tilhører private andelsboligforeninger ikke kan udstykkes i ejerlejligheder. Dette forbud blev indført i 1977.
Endvidere fremgår det af samme § 10, at der kun kan etableres ejerlejligheder i bygninger hvis opførelse er påbegyndt efter 1/7 1966.

Din andelslejlighed kan derfor ikke ændres til en ejerlejlighed. :smile28:

Indlæg: 26/11/2003 12:59
af mutooni
Hej..

Jeg har netop læst de to ovenstående indslag - og har en den forbindelse et par spørgsmål:

Bo skrev, at naboejendomen var skiftet fra andelsbolig til ejerbolig - og at de to ejendomme var bygget samtidigt - hvordan kan det så lade sig gøre, hvis Bos ejendom ikke kan ændres?

Er det forrøvrigt ejendomens byggetidspunkt der er afgørende, eller tidspunktet for oprettelsen af andelsboligforeningen?

Og hvordan kan det i øverigt være, at ejerlejlighedsloven kommer ind i billedet før, at andelsboligerne er blevet konverteret? I den forbindelse kan jeg så ikke helt forstå, at der i ejerlejlighedsloven §10 stk.2 punkt 3 står, at denne lov ikke gælder for andelsboligforeninger. Men det er måske fordi den kommer til det i forbindelse med konvertering?

Mvh
Anders

Indlæg: 26/11/2003 18:28
af Admin. Jens Arentoft
Forbud blev indført i 1977 og Bo´s naboejendom må derfor være udstykket i ejerlejligheder før 1977.

Det afgørende er datoen hvor bygningens opførelse er påbegyndt.
Datoen for andelsboligforeningens stiftelsen har ingen betydning i denne forbindelse.

§ 10, stk. 2 opremser de ejendomme som ikke kan udstykkes i ejerlejligheder. Du kan have ret i at loven har en dårlig formulering på dette punkt.

Vurdering af ejendom v.s ejemdomsskat!

Indlæg: 22/03/2004 17:33
af skawbo
Vi er en andelsforening der er stiftet i 1989, og bygningen er fra 1933. Så efter hvad jeg kan forstå er vores muligheder for at overgå til ejerlejligheder ikke eksisterende! eller hvad ?
vores vurdering er p.t ca 2.2 mil. ´- er muligvis ret gammel eller anskaffelsesprisen- der er 5 lejligheder på ca 55 m2, og vi er beliggende i århus N. Vi betaler værdi af egen bolig (ejendomsskat) p.t. 780.000 af hver lejlighed, altså samlet ca. af en ejemdomsværdi på 3,8 mil. Denne er realt nok, har undersøgt hos skattemyndigherne. det vil sige at vi lige nu bliver beskattet af den dobelte værdi, af hvad vi rent faktisk besidder!!

Vores ejendom er ret gammel og slidt, er funktionel, men kunne godt trænge til en kærlig hånd.
hvilken vurderingsform vil være den optimale for os? for vi skal vel hvis vi vil tage os selv seriøse, have lavet en ny vudering!

hvis vi overgår til handelsværdien, hvormeget vil det være realistisk at skulle beholde i form af friværdi i andelsforeningen, når vores gæld p.t er 1,6 mil. og der er andelsværdipapirer for ca 650.000.
Den eneste grund til at beholde denne er vurdeing, er vel kun for at kunne sælge et meget billigt andelsbevis til en fattig køber?
for vores skat stiger vel ikke,

er der ellers andre grunde til at opretholde vores gamle vurdering ?
Ellers føler jeg mig lidt langhåret !!
venlig hilsen

bo c :smile39:

Indlæg: 22/03/2004 18:36
af Admin. Jens Arentoft
Det lyder som en ejendom der ikke kan udstykkes i ejerlejligheder.

Jeg kan ikke svare på spørgsmål om hvad andelsværdien kan blive i en konkret andelsboligforening.
Valuarvurdering giver normalt den højeste værdi for tiden.

Du skriver at det er en andelsforening og at I betaler ejendomsværdiskat. Det vil sige at der ikke er tale om en almindelig andelsboligforening, men formentlig en forening der boligretligt betragtes som andelsboligforening og skattemæssigt betragtes som sameje.

Valuarvurderingen koster penge hvert år og er beskrevet i flere af de øvrige tråde, f.eks.
http://www.andelsbolig-debat.dk/andelsb ... c.php?t=16

Indlæg: 26/10/2004 09:47
af Maverick
Men I kan naturligvis vælge at sælge ejendommen til en investor, der efterfølgende udbyder ejerboliger og på den måde hente gevinsten.

Indlæg: 23/11/2004 16:01
af Admin. Jens Arentoft
Lovgiverne har tilsyneladende ikke regnet med at investormodellen ville blive anvendt i nævneværdigt omfang. Investor kan ikke udstykke gamle boligejendomme i ejerlejligheder.

Her lidt mere forklaring om hvorfor man stadig ikke kan udstykke sin andelslejlighed til en ejerlejlighed hvis den er beliggende i en gammel ejendom.

Man skal kigge i lov om ejerlejligheder:
http://www.retsinfo.dk/_GETDOCI_/ACCN/A19950064729-REGL

En lovændring pr. 1/7 2004 har givet anledning til forvirring:
http://www.retsinfo.dk/DELFIN/HTML/A2004/0048830.htm
"§ 10, stk. 2. Bygninger, der er påbegyndt opført den 1. juli 1966 eller tidligere, kan opdeles i ejerlejligheder, såfremt der efter den 1. juli 2004 er blevet tilført én eller flere beboelseslejligheder i bygningens uudnyttede tagetage eller i en eller flere nye etager. Alle beboelseslejligheder i bygningen skal benyttes til helårsbeboelse. De eksisterende boliger og eventuelle lokaler til andet end beboelse i bygningen pr. 1. juli 2004 skal efter opdelingen udgøre én ejerlejlighed, der ikke kan videreopdeles, medmindre bygningen er omfattet af stk. 1, nr. 2 eller 3."

Man skal her lægge mærke til
"De eksisterende boliger ... skal efter opdelingen udgøre én ejerlejlighed, der ikke kan videreopdeles... "

Det betyder at alle de gamle andelslejligheder i ejendommen samles i 1 ejerlejlighed, der ikke kan videreopdeles. Dermed er det udelukket at sælge sin andelslejlighed som ejerlejlighed.

Meningen med lovændringen er, at det skal gøres økonomisk muligt at etablere nye tagboliger, og ikke at eksisterende andelshavere skal vinde i ejerlejlighedslotteriet.

Der er dog udstykningsmuligheder for gamle ejendomme som indeholder mere end 80% erhvervsareal. (Fremgår nu af § 10 A).

Indlæg: 18/03/2005 00:04
af Admin. Jens Arentoft
Jeg bumper denne tråd frem, da den indeholder svar på mange spørgsmål om udstykning i ejerlejligheder.

Indlæg: 11/05/2005 14:03
af Simon
Maverick skrev:Men I kan naturligvis vælge at sælge ejendommen til en investor, der efterfølgende udbyder ejerboliger og på den måde hente gevinsten.


Jeg har hørt, at denne investor kan være et firma man - andelsforeningen - selv opretter og derefter sælger lejligheden til sig selv. På denne måde må man kunne klare det uanset alder på bygningen.
S

Indlæg: 12/05/2005 11:03
af Admin. Jens Arentoft
Bygningens opførelse skal være påbegyndt efter 1/7 1966, uanset hvor smart man prøver at være.

Indlæg: 21/05/2005 13:58
af Neato
Jeg er blevet en lille smule forvirret. Vores andelsbolig forening er stiftet i 1987, men bygningen er lavet i 1934. Kan vores andelsbolig laves til ejerlejligheder?

Indlæg: 4/04/2006 12:39
af Byfornyer
Der foregår en interessant debat på ABFs hjemmeside om prisen på andelsboliger. Der er også en afstemning om samme emne.

http://www.andelsbolig.dk/templates/sho ... liste.html

Indlæg: 4/04/2006 16:03
af zuma
Det ser desværre ud til, at velfærdskommission heller ikke på dette punkt har haft den store gennemslagskraft i forhold til regeringen

Indlæg: 4/04/2006 17:48
af 4ndelshaveren
Jeg har det superfint med at andelsboliger forbliver andelsboliger de næste 10 år. For en eventuel omdannelse vil med et hug give nogle virkelig grimme stigninger i boligudgiften for andelshaver som følge af ejendomsværdiskattepligt. Ikke mindst andelshavere i de nybyggede andelsboligforeninger, der allerede slås med kæmpehuslejer og renterisiko. Der er dømt gå-fra-hus-og-hjem for de fleste.

Så de som har planer om at flytte ud fra foreningen er vilde med ideen om afskaffelse af maksimalpriser, hvorimod andre som bliver boende godt kan undvære en ekstraregning på 30.000-50.000 kr årligt fra ejendomsværdi-skattebilletten.

Indlæg: 4/04/2006 23:57
af Andelshaver Nielsen
Som andelshaver ser jeg også med stor skepsis på forslag om skulle betale ejerboligskat. Hvis der overhovedet skal være nogen rimelighed i det, skal andelsforeninger til gengæld have mulighed for at udnytte rentefradraget på samme måde som boligejere har det.

Jeg tvivler på, at de to ændringer til sammen vil have nogen væsentlig betydning for statskassen. Man vil ramme de gamle næsten gældsfri foreninger, hvorimod det måske bliver en overskudsforretning for nye foreninger, der er belånt til skorstenen.

Indlæg: 5/04/2006 12:25
af zuma
Nu kan det som udgangspunkt ikke betale sig at låne penge, blot fordi man får et begrænset rentefradrag. Salgsprisen i en gældfri forening vil unægtelig ligge langt højere end i en forening, der er gældsat til op over begge skorstene, men rent politisk er det et mærkeligt argument, såfremt andelsboligejere skal til at betale ejendomsavanceskat i modsætning til husejere, men det var vist noget med den jyske andelsboligmafia, der satte bremsen i, fordi priserne herover væsentligt overstiger de tilsvarende i Vestjylland, hvad man jo ikke kan forstå, men så er det godt at de qva udligningsreformen kan få et lille plaster på såret :smile23: