Utæt af afløb, skade underbo, ansvar

Om renovering og vedligeholdelse af ejendommen og lejlighederne.

Utæt af afløb, skade underbo, ansvar

Indlægaf Peter Clemensen » 11/07/2014 14:39

Andelsbolig:
Vi overtog sammen med de andre lejere en ejendom i 2004 og stiftede en andelsboligforening.
Nu er vi blevet gjort ansvarlige (af bestyrelsen) for en skade der er opstået i vores underbos badeværelse. (revne i loft og nedfald af puds). Evt. skade på jernrør mellem i etageadskillelse ?
Skaden vurderes af en bygningssagkyndig fra DEAS at være forårsaget af et gulvafløb der for ca. 22 år siden er installeret af tidligere ejer af ejendommen - ved en renovering af badeværelse.
Gulvafløbet vurderes at være installeret "ulovligt" efter gældende regler (formodes at være nuværende). Det beskrives som følger: Gulvafløbets karm, er lagt direkt på betongulvet, og der er ingen lukket forbindelse mellem karmen og det gamle runde gulvafløb ca.14-15 cm. nede. Siderne mellem karmen og gulvafløbet, er rå og groft beton. Vand fra brusepladsenløber der gennem gulvristen, ned af betonsiderne og ned til gulvafløbet (ca. 45.cm.nede i underbos lejlighed knækker gulvafløbet og føres ind i faldstamme). Vandet vurderes at kunne løbe ind i betonlaget - både det nyeste samt det oprindelige, hvilket kan være årsag til skaden på etagen nedenunder. Det bemærkes at der ikke er nogen synlig form for vandindtrængning i vores underbos loft.

Vi har gennem årene vedligeholdt vores badeværelse og holdt det i fin stand - men vi har ikke været vidende om denne "ulovlige" installation af afløb.
Ombygningen af badeværelse blev foretaget ved hjælp af arkitekt og 2 autoriserede VVS og murerfirmaer ca. år 1992-93.
Vi er ikke i besiddelse af tegninger eller regninger fra dette arbejde - da vi på daværende tidspunkt var lejere og ikke havde indflydelse på dette arbejde. Derimod fik vi en pæn huslejestigning efterfølgende.
Vi har ikke foretaget nogen form for ændring af badeværelse i tiden efter etableringen - kun maling mv.

En jurist fra vores ejendomsadm. har placeret ansvaret alene på os og iht. vores vedtægter og skriver: I forbindelse med stiftelse af andelsboligforeningen har medlemmerne vedtaget vedtægter for andelsboligforeningen, som regulerer det indbyrdes forhold. Man har altså allerede i forbindelse med stiftelsen indgået en aftale om, hvem der overtager vedligeholdelsespligten for fejl og mangler i ejendommen og lejlighederne.
Hun skriver endvidere: Vedtægterne er i overensstemmelse med gangske almindelig praksis i andelsboligforeninger. Andelsboligforeningen har vedligeholdelsen af "fælles forsynings- og afløbsledninger" jf. §9.1 og "fælles anlæg som f.eks. VVS installationer, lodrette vandrør og faldstammer" jf.§ 9.5. Al anden vedligeholdelse inde i boligen, påhviler andelshaver jf. § 9.1.
Det betyder med andre ord, at andelshaver på 4.sal har vedligeholdelsespligten af badeværelset samt afløbet ud til den lodrette faldstamme, som foreningen har vedligeholdelsen af. Vedligeholdelsespligten gælder uanset om andelshaver selv har lavet badeværelset eller ej. Juristen vurderer efterfølgende at sælger af ejendom ikke kan gøres ansvarlig da forældelsesfristen på 10 år er ovre.

Som andelshavere er vi noget overraskede over dette krav om opbrydning af gulv og gulvafløb og fliser på vægge og genetablering etc. samt nedrivning af loft hos underbo og genetablering af dette. Et krav som sagtens kan løbe op i ca. kr. 100.000 afhængig af hvilke skader der konstateres undervejs.

Vores underbo har nedsænket loft i badeværelse (uden udluftning) og skaden bliver først opdaget da der skal foretages nogle andre arbejder under dette.

Mit spørsmål er nu. Kan vi blive gjort 100% ansvarlige for denne skade og betalingen af byggearbejdet - selvom vi har været udvidende om dette "ulovlige" afløb som tidligere ejer har etableret. Vi har iøvrigt foretaget løbende vedligeholdelse (nye fuger, maling etc.) . Og er det rigtigt at vi ved etablering af andelsboligforening overtager ansvaret for fejl og mangler i vores lejlighed og ikke kun vedligeholdelse ?

§9.1. En andelshaver er forpligtet til at foretage al vedligeholdelse inde i boligen, bortset fra vedligeholdelse af centralvarmeanlæg og fælles forsynings- og afløbsledninger og bortset fra udskiftning af hoved- og bagdøre samt vinduer og udvendige døre. En andelshavers vedligeholdelsespligt omfatter også eventuelle nødvendige udskiftninger af bygningsdele og tilbehør til bolige, såsopm udskiftning af gulve og køkkenborde. En andelshavers vedligeholdelsespligtg omfatter også forringelse, som skyldes slid og ælde.
Peter Clemensen
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 2
Tilmeldt: 11/07/2014 13:13

Re: Utæt af afløb, skade underbo, ansvar

Indlægaf Naheemdk » 9/03/2018 19:48

Har lige været udsat for lignende forhold. Vi har overtaget en bolig for 6 år siden som nu viser sig at have en fejludført gulvafløb. Underbo har fået vandskade og foreningen mener vi som andelshaver skal stå for alle udgifter til udbedring af vandskade m.m.
Det kunne være interessant og hører hvad jeres sag endte med?
Naheemdk
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 1
Tilmeldt: 9/03/2018 19:39

Re: Utæt af afløb, skade underbo, ansvar

Indlægaf andreasbn » 12/05/2020 02:15

Naheemdk skrev:Har lige været udsat for lignende forhold. Vi har overtaget en bolig for 6 år siden som nu viser sig at have en fejludført gulvafløb. Underbo har fået vandskade og foreningen mener vi som andelshaver skal stå for alle udgifter til udbedring af vandskade m.m.
Det kunne være interessant og hører hvad jeres sag endte med?


Jeg står i en lignende situation med et utæt gulv. Hvad skete der i Jeres sag? På forhånd tak!
andreasbn
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 1
Tilmeldt: 12/05/2020 02:12


Tilbage til Bygningsrenovering og vedligeholdelse

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst