Andelsværdi er ens for alle lejl. uanset størrelse....

Spørgsmål og svar bedes placeret i den af nedenstående kategorier som passer bedst.
Indlæg placeres kun i Diverse-kategorien hvis der ikke findes en anden passende kategori.
Der kan stilles generelle andelsbolig-spørgsmål til besvarelse af sitets øvrige brugere. Spørgsmål som kræver detaljeret indsigt i en konkret sag, kan ikke forventes besvaret.
Kig først om et lignende spørgsmål er besvaret i et af de over 12.000 indlæg der tidligere er skrevet.
BRUG GERNE SØGEFUNKTIONEN.

Andelsværdi er ens for alle lejl. uanset størrelse....

Indlægaf mdw » 8/08/2004 16:39

Jeg har en lejlighed i en andelsboligforening hvor alle lejligheder fra stuen til 4. sal er lige store. 5. sals lejlighederne derimod, er 25% mindre, målt i kvm, på grund af skunk og skrå tage. Uagtet det, er boligafgift samt andelsværdi ens for alle lejlighederne. Jeg ved faktisk ikke hvorfor det er sådan, og som nytilflyttet vil jeg ikke skabe for meget røre - til at starte med. Der har sikkert været flertal for at vurdere at taglejlighederne, er dét mere attraktive pr. kvadratmeter (hvilket er noget vås), og selvfølgelig er det også nemmere med kun én andelsværdi og én boligafgift for alle. For mig at se, er det problematisk (og dyrt) at flertallet beslutter sig for, at omgå den normale afregningsmetode hvor man regner udfra pr kvm., og mit spørgsmål er om det er lovligt?

På forhånd tak
Philip B.
Senest rettet af mdw 9/08/2004 22:30, rettet i alt 1 gang.
mdw
Novice
Novice
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: 8/08/2004 16:07

Indlægaf HansL » 8/08/2004 22:05

Uanset om fordelingsprincippet står beskrevet i vedtægterne, eller det er baseret på en mangeårig praksis, er det noget der er utrolig vanskeligt at lave om på.

Der er ikke kun ulemper, men også fordele ved at have betalt et større beløb end hvad der umiddelbart svarer til lejlighedens areal. Fordelen er, at man ejer en større procentvis del af foreningens formue, og at man derfor også får mere for lejligheden når den sælges. Det gælder også i tilfælde af at foreninen opløses og ejendommen sælges.

Hvis man skulle ændre fordelingsprincippet i jeres forening, ville det betyde, at lejlighederne fra 0.-4. sal ville stige i pris (ikke kun boligafgift, men også salgspris), og lejlighederne på 5. sal ville falde. Det ville gå ud over andelshaverne på 5. sal, hvis de skulle sælge. Det er meget vanskeligt at lave en overgangsordning for at løse problemet. Så du må nok affinde dig med at betale lidt mere pr. kvm for lejligheden end de øvrige. Til gengæld kan du glæde dig over, at de andre er med til at betale for trappevask helt op til 5. sal, selv om de ikke bruger den øverste del af trappen (!).
Venlig hilsen
HansL
HansL
Moderator
Moderator
 
Indlæg: 237
Tilmeldt: 19/03/2004 17:18
Geografisk sted: Storkøbenhavn

Indlægaf mdw » 9/08/2004 01:04

Jo, nu er det jo svært at spå om fremtiden, men mht til tendensen, der peger imod en liberalisering af andelsboligmarkedet på den ene eller den anden måde, så står 5.sals lejlighederne, ligegyldigt hvad, mindst gunstigt.
Ender det en dag med at markedspriserne får frit spil samtidigt med at ventelister afskaffes, så er der ingen tvivl om at 5.sals lejlighederne bliver mindst værd (både som andele og iøvrigt også som ejerboliger), så kan det godt være at de ejer lige så meget af foreningen som alle andre. Afhændes og fraflyttes bygningen helt af alle beboere ved et salg, hvilket er ret usandsynligt, kan jeg godt forstå at 5.sals lejlighederne vil nyde fordel af at have den samme procentdel af andelen som alle andre, ellers kan jeg ikke se at jeg får noget ud af at eje en større andel af foreningen, uden at have tilsvarende større lejlighed. Hele andelspolemiken er dog ret ny og uoverskuelig for mig, så måske overser jeg noget?

Jeg ved godt at det ville være ret besværligt at lave om på, men rent teknisk er det vel mindre besværligt man dividerer løs og finder ud af hvad andelværdien, totalt set er pr kvm og ligeledes hvad boligafgiften er pr kvm. Rent praktisk er det selvfølgelig noget juks da resten af beboerne så skal til at dele mellem sig, hvad 5.salene har betalt for meget og så er det ikke sikkert at alle ligger inde med likvider til at købe 'lidt ekstra andel'. Huslejen er sikkert nemmere at sluge da det r småpenge ( 20- 25% af en husleje delt i 5 -de 5 lejligheder nedenunder.)- og der vel intet i vejen for at man f.eks. ændrede boligafgifterne så de svarede til størrelsen men af pragmatiske grunde fastholdt andelsværdierne så de er ens?

Jeg tror ikke at jeg vil kunne få en ændring igennem med mindre at jeg kan dokumentere at nuværende afregningsmetode strider imod loven (flertallet kanøfler jo 5.salene til at bidrage til deres husleje), og selv hvis det er lovstridigt er det ikke sikkert at jeg ville kræve en ændring, men det kan være at det alligevel viser sig nyttigt at vide.....
mdw
Novice
Novice
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: 8/08/2004 16:07

Indlægaf HansL » 10/08/2004 09:44

Det er ikke ulovligt at benytte det fordelingsprincip, som I har hos jer, og det er heller ikke umuligt at lave det om. Men det er temmelig besværligt og det vil måske kræve enstemmighed at få det igennem.
Venlig hilsen
HansL
HansL
Moderator
Moderator
 
Indlæg: 237
Tilmeldt: 19/03/2004 17:18
Geografisk sted: Storkøbenhavn

Indlægaf JN » 10/08/2004 13:35

Først skriver du at boligafgiften er småpenge:

mdw skrev:Huslejen er sikkert nemmere at sluge da det r småpenge ( 20- 25% af en husleje delt i 5 -de 5 lejligheder nedenunder.)


Derefter at 0-4 sal kanøfler 5.sal.

mdw skrev:(flertallet kanøfler jo 5.salene til at bidrage til deres husleje)


For mig at se kan det da ikke være særlig meget hver 0-4 sals lejlighed betaler mindre "end de ville have gjort med kvm opgørelse".

Det virker ikke helt seriøst hvis du vil ændre på fordelingsmetode for boligafgift men ikke andelsværdi. Så får du jo i begge tilfælde fordel af det på 0-4 sals bekostning. Det må da være et enten den nuværende metode eller kvm metoden hele vejen igennem.
mvh
JN
JN
Ekspert
Ekspert
 
Indlæg: 132
Tilmeldt: 16/10/2003 18:17
Geografisk sted: København Ø

Indlægaf HansL » 10/08/2004 15:47

Jeg vil gerne supplere det, som JN har skrevet: En del af boligafgiften går sandsynligvis til at betale ydelser på et fælles lån, som foreningen har taget, og i takt med at lånet afdrages vil andelsværdien stige. Dette er yderligere en grund til at betale boligafgift i samme forhold som man er medejer i ejendommen, og man bør derfor benytte samme fordelingsprincip for boligafgiften som for andelsværdien.
Venlig hilsen
HansL
HansL
Moderator
Moderator
 
Indlæg: 237
Tilmeldt: 19/03/2004 17:18
Geografisk sted: Storkøbenhavn

Indlægaf mdw » 11/08/2004 11:22

JN skrev

For mig at se kan det da ikke være særlig meget hver 0-4 sals lejlighed betaler mindre "end de ville have gjort med kvm opgørelse".


Nej, men er det eksempelvis 100kr pr. lejl., betyder det at 5.salen betaler 500 'for meget' i husleje..

Hvad angår brugen af ordet kanøflet, så bruger jeg det for at undrestrege at er der er tale om en sag hvor det demokratiske flertal har besluttet sig til noget som er til deres fordel, men som objektivt set (hvis man kan tale om det) er unfair- Et mere grelt eksempel ville være at alle bortset fra nogle stuelejl stemte for, at der skulle bygges et 3 meter højt skyggende kæmpe-cykelskur lige uden foran omtalte stuelejl., fordi man synes det er irriterende at ens saddel bliver våd.

Med hensyn til kun at ændre boligafgiften, indser jeg af hansL's sidste indlæg (så tak for det), at der skal være forhold mellem boligafgift og andel- jeg foreslog det kun fordi en udstykning af 20-25% af 5.sals andelene delt ud til resten af beboerne, som beskrevet tidligere, sikkert ville være væsentlig mere besværlig end at ændre boligafgiften. Personligt solgte jeg gerne min del, da eksempelvis en investering i obligationer er en langt sikrere investering og set over en længere tidshorisont viser historien at man får forrentet sine penge næsten lige så godt...

Men nok om det, summa summarum: Andelsboligforeninger bestemmer egenrådigt hvordan huslejen og andel i deres forening udregnes, og man er ikke underlagt samme regler som lejeboliger hvor, alt andet lige, en lille lejlighed ikke må koste det samme i leje som en stor (eller i reference til cykeskurs eksemplet; en fairhedslov).
mdw
Novice
Novice
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: 8/08/2004 16:07

Indlægaf HansL » 11/08/2004 16:39

En sidste bemærkning: Når man i sin tid har valgt at kræve samme betaling pr. lejlighed, selv om der der forskel på størrelsen, er det nok sket ud fra den betragtning at alle slider lige meget på de fælles faciliteter såsom trapper, gårdareal, vaskerum, fyringsanlæg, vicevært osv. Uanset lejlighedens størrelse. Det vil sige at alle er lige "belastende" for foreningen, økonomisk set, og derfor bør alle betale lige meget. Hvis man vælger at se på det på den måde, er det underordnet om lejlighederne afviger 25% i størrelse.

For at få dit humør op igen, så prøv at se sådan på det, og så glæd dig over at du har været heldig at få en lejlighed som mange andre sikkert gerne ville stå i kø for at få.
Venlig hilsen
HansL
HansL
Moderator
Moderator
 
Indlæg: 237
Tilmeldt: 19/03/2004 17:18
Geografisk sted: Storkøbenhavn

Indlægaf mdw » 11/08/2004 18:56

Tak for besvarelserne..

Rigtignok er jeg i det store hele tilfreds, og man kan i disse boligmæssigt trange tider ikke tillade sig at være andet.

Men samtidigt er jeg også typen der skal have den afsluttende bemærkning, så:

Nej, det er ikke korrekt at alle slider lige meget på foreningen, lejlighederne på 5. er for små til rigtigt at huse børnefamilier. Hvad jeg er bekendt med, så søger/flytter alle nybagte forældre til noget større, og yderligere så har flere aleneboende andelshavere (og sågar enkelte par) på de lavere etager- og hvad jeg er bekendt med ingen på 5.-, en lejer da lejl. modsat de øverste er store nok til ret ubesværet at have en lejer (dette bevirker jo at de potentielt har muligheden for at bo næsten gratis, hvilket flere så gør). Ergo, uden decideret at have checket all lejl. vil jeg skyde på at der i gennemsnit bor næsten en person mere pr lejl. i 0-4 sals lejl. end i 5.sals lejl.

En STØRRE LEJLIGHED (MERE VARME) MED DERAF FØLGENDE FLERE BEBOERE BRUGER FLERE RESSOURCER BASTA.

Jeg synes det r meget sødt, at du prøver at opmuntre til at se positivt på det og/eller bare acceptere forholdene, og eftersom det ikke virker som om jeg får held med at ændre det, må jeg jo nok bare gøre som foreslået. Men du behøver ikke spilde kræfter på at overbevise mig om at det er rimeligt - for det ER det ikke.

tak for snakken
mvh Philip
Senest rettet af mdw 12/08/2004 21:40, rettet i alt 1 gang.
mdw
Novice
Novice
 
Indlæg: 13
Tilmeldt: 8/08/2004 16:07

Indlægaf trd » 12/08/2004 10:48

:smile12: Jeg mener helt klart at det er en kæmpe fordel for dig, at i har den samme boligafgift og andelsværdi uanset størrelsen på lejligheden.

Tænk hvis det blev udregnet efter kvadratmeterprisen, så ville din lejlighed være mindre værd og din boligafgift være lavere. Med andre ord så kunne du have købt den billigere og betale mindre om måneden.

At du således, på grund af vedtægterne, bidrager til kollektivet og dermed til dine medandelshaveres boligafgift er rørende. Det er andelstankens grundprincip - at vi hjælpes ad.
trd
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 2
Tilmeldt: 12/08/2004 10:43
Geografisk sted: København


Tilbage til Diverse spørgsmål og svar om andelsboliger

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Google [Bot] og 1 gæst