Nedskrivning af forbedringer

Om etablering, salgsværdi, lovlighed og dokumentation.

Nedskrivning af forbedringer

Indlægaf schmeling » 8/03/2005 11:37

Vi er en lille andelsforening i Århus bestående af 12 andele. Vi sidder i bestyrelsen med det "problem", at ejendommens køkkener og badeværrelser, som er fra 1955 er ved at kunne trænge til lidt fornyelse. Der er allerede andelshavere, som selv har taget initiativ til forbedringer i deres respektive lejligheder, og vil vil naturligvis så vidt muligt ikke ødelægge deres forbedringer, ved at lave forbedringer for hele foreningen. Derfor kunne vi godt tænke os at der var flere, som på individuel basis ville lave forbedringer i deres lejligheder. Desværre er incitamentet ikke ret stort, pga. afskrivningen af individuelle forbedringer, hvilket er hvad dette spørgsmål drejer sig om.

Hvis en andelshaver laver en forbedring bliver den afskrevet til 0 over en årække. Laver andelsforeningen den samme forbedring stiger den i værdi over tid i takt med ejendomsvurderingen. Dette gør at det som andelshaver ikke er særligt fordelagtigt, at renovere sin lejlighed, da man ofte ikke vil kune få pengene ind igen ved salg for sin forbedring.

Findes der nogen måde at lave individuelle forbedringer på, således at disse ikke afskrives over tid, men følger ejendommens generelle værdiændring?? Kan det evt. indføjes i vedtægterne?? Og vil der være åbenlyse problemer med at benytte en sådan metode??

Max Schmeling
schmeling
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 3
Tilmeldt: 23/02/2005 13:43

Indlægaf Admin. Jens Arentoft » 8/03/2005 23:26

http://www.retsinfo.dk/DELFIN/HTML/A2001/0065229.htm
Andelsboligloven siger:
§ 5 Stk. 9. Værdien af forbedringer i lejligheden ansættes til anskaffelsesprisen med fradrag af eventuel værdiforringelse på grund af alder eller slitage.

Kataloget fra ABF er vejledende, men individuelle forbedringer nedskrives generelt, og kan ikke opskrives eller fastholdes blot ved at skrive det ind i vedtægterne.
Brugeravatar
Admin. Jens Arentoft
Administrator
Administrator
 
Indlæg: 1381
Tilmeldt: 19/02/2003 12:34
Geografisk sted: Frederiksberg

Indlægaf schmeling » 11/03/2005 18:03

Det lyder ikke så imponerende. Nu spørger jeg lige lidt politisk ukorekt: Kan dette omgås?

Det lyder selvfølgelig lidt suspekt, men jeg mener at jeg har en pointe i at incitamentet til at lave forbedringer, i forhold til andelens værdi er mindre for den enkelte andelshaver, end for foreningen. I ejerboliger er det jo ikke noget problem (de har så bare begrænsede muligheder i fht fællesreparationer), men i vores situation virker reglerne lidt som en hæmsko, da der er stor uenighed ang. fælles forbedringer og ikke så meget incitament til selv at lave forbedringer, hvis deres værdi kun forringes.

Max Schmeling
schmeling
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 3
Tilmeldt: 23/02/2005 13:43

Indlægaf Admin. Jens Arentoft » 13/03/2005 12:55

Kan dette omgås?


Nej, hvis reglerne kunne omgås var der jo ingen grund til at have dem.
Brugeravatar
Admin. Jens Arentoft
Administrator
Administrator
 
Indlæg: 1381
Tilmeldt: 19/02/2003 12:34
Geografisk sted: Frederiksberg


Tilbage til Forbedringer og løsøre i lejligheden

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst