Billige lån til andelshavere ?

Om forbud og muligheder for pantsætning af andele samt optagelse af banklån.

Billige lån til andelshavere ?

Indlægaf Anne C Rasmussen » 13/07/2004 19:31

Der har været en del tale i pressen om at vi som andelshavere til næste år vil have mulighed for at optage billige lån i den enkelte andelslejlighed(realkredits lån) ! Er der nogen der har et bredere kendskab til dette lov forslag ? Og har der samtidig været tale om at vi som andelshaver skulle betale ejendomskat (som når man har en ejerlejlighed) af den enkelte andelslejlighed ?
Anne C Rasmussen
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 1
Tilmeldt: 13/07/2004 19:22

Indlægaf ruan » 26/07/2004 15:34

Læs under 'Pantsætning og Banklån' som findes på forsiden. Der er en del tråde om dette emne. Men ja, fra og med 1.1.2005 skulle det blive muligt, men ingen regler er endnu kommet omkring det. Vi venter alle i spænding. :smile8:

rune
rune andreasen
ruan
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 19/05/2004 14:20
Geografisk sted: London

Indlægaf LHK » 28/07/2004 18:33

Der vil helt sikkert komme nye typer lån med længere løbetid og formentlig en lavere rente, når bankerne kan få sikkerhed i andelsbeviset. Basisbanken er allerede på banen med et pauselån til andelshavere, hvor man kan stille afdragene i bero i op til 3 år.

Der bliver dog ikke tale om realkreditlån. Det vil stadig være banklån, da man som andelshaver ikke får mulighed for at pantsætte sin lejlighed. Man ejer jo en andel af foreningens formue og ikke boligen som sådan. Boligen har man brugsret til.

Mht. ejendomsskatter og deslige, så har flere poltikere været på banen og udtrykt, at de mener det er på sin plads. DØR (Det Økonomiske Råd / de økonomiske vismænd) har desuden påtalt det i deres årsrapport. En af argumenterne er, at andelshavere ofte bor langt billigere end ejere af ejerboliger. Vi løber ikke samme risiko for tab, så alt i alt bør vi også beskattes. Det er fuldstændig i strid med den oprindelig andelsboligform, som netop skulle være et godt alternativ til ejerboliger. Lad os håbe, at det bliver ved tanken. Der er trods alt også mange af os, der ikke sidder billigt i det (min boligafgift er på godt og vel 6.600 kr.). De der har købt en nybygget andelsbolig, hvor financieringen er stram og baseret på pauselån og rentetilpasningslån, vil komme til at sidde i en temmelig dyr bolig, hvis renten så også stiger senere hen (eller i det hele taget - de er jo sjældent billige).
LHK
Entusiast
Entusiast
 
Indlæg: 50
Tilmeldt: 17/07/2004 22:05

Indlægaf ruan » 29/07/2004 10:12

Jeg er ikke helt enig mht hvor vidt den ikke må pantsættes for det er jo nemlig det som gør at bankens risiko bliver mindre da de nu har mulighed for at gøre udlæg i din bolig såfremt du ikke kan betale dit lån.
Så lovforslaget skulle meget gerne gøre pantsætning af andelen mulig.

Men det er rigtig at det IKKE bliver realkredit lån.

http://www.andelsbolig.dk/templates/sho ... _2003.html
rune andreasen
ruan
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 8
Tilmeldt: 19/05/2004 14:20
Geografisk sted: London

Indlægaf LHK » 29/07/2004 12:00

Det er lige præcis dét, loven går ud på, Ruan.

Jeg skulle nok have skrevet lidt mere for at uddybe. Andelshavere får ikke mulighed for at pantsætte lejligheden. Det kan selvfølgelig ikke, når man ikke "ejer" den. Vi får mulighed for at pantsætte andelsbeviset, dvs. vores andel af foreningens formue. Det er netop derfor vi ikke får adgang til realkreditlån.[/i]
LHK
Entusiast
Entusiast
 
Indlæg: 50
Tilmeldt: 17/07/2004 22:05

Indlægaf Repo » 29/07/2004 20:56

Lige da lovforslaget kom frem, kunne realkreditinstitutterne næsten ikke få armene ned af begejstring for dette nye marked, der blev åbnet for dem. Nu skulle de rigtig til at stjæle finansiering fra bankerne, og andelsbolighaverne ville spare så og så meget. Siden da har vi intet hørt fra realkreditinstitutterne. Og hvorfor mon?

Ja for det første er realkreditloven som beskriver hvilke ejendomme der kan belånes ikke blevet ændret. Hvis dette var tilfældet, ville realkreditinstitutterne få et kæmpe problem og måske save den gren over, som de selv sidder på.

Sagen er den at foreningen kan belåne ejendommen med 80%. Hvis de har gjort det, og bagefter giver andelshaverne lov til at låne 80% af andelsværdien ville der blive tale om en kraftig overbelåning. Forstil Jer en nystiftet forening hvor ejendommen købes for 10 mill. som belånes med 8 mill. i et realkreditinstitut. Andelshaverne indskyder 2 mill. og realkreditinstitutterne belåner disse 2 mill. med 80%. Det giver en samlet belåning på 9,6 mill eller 96% af ejendomsværdien.

Hvis ejendomme belånes med 96 % sker der det, at sikkerheden for realkreditinstitutterne bliver dårligere og risikoen for tab større. Det vil medføre, at realkreditinstitutterne vil være nødt til at opkræve højere administrationsbidrag til skade for konkurrenceevnen overfor banklån.
På obligationssiden har realkreditinstitutterne 2 muligheder. Enten kan de udstede særlige andelsboligobligationer eller finansiere ved udstedelse af ”almindelige” obligationer.

Hvis de udsteder andelsboligobligationer vil kursen på disse blive meget lav. Kombineret med høje administrationsbidrag får sådanne realkreditlån ikke et ben til jorden i konkurrencen med banklån. Hvis de vælger at finansiere lånene med ”almindelige” obligationer vil kursen blive lidt bedre, men til gengæld vil kurserne generelt bliver lavere til skade for boligejerne, og det ville ikke være populært. Årsagen til de lavere kurser er at sikkerheden for lånene forringes i forhold til i dag.

For det andet får realkreditinstitutterne et kæmpe problem, hvis de begynder at gå på kompromis med sikkerheden bag obligationerne.Så risikerer de at ødelægge hele realkreditsystemet, som har ry for at være et af de bedste i verden.

Derfor hører vi ikke mere et pip fra Nykredit og deres konkurrenter.
Repo
Repo
Ekspert
Ekspert
 
Indlæg: 108
Tilmeldt: 8/07/2004 14:12
Geografisk sted: København


Tilbage til Pantsætning og banklån

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 6 gæster

cron