Side 1 af 1

Andelskronen

Indlæg: 8/04/2005 16:19
af Hybens
Kommer det på nogen måde til at berøre andelskronen i foreningen når de forskellige andelshavere tager lån hjem med pantsætning.

Indlæg: 8/04/2005 22:32
af Peter
Nej.

Foreningens formue bliver hverken større eller mindre af, at andelshaverne optager private lån med pant i deres andel af denne formue. Når foreningens formue er uændret, er andelskronen også uændret.

Og en lidt længere forklaring:

Andelsværdien er det samme som en andel af foreningens formue (egenkapital). Egenkapitalen er (lidt forenklet) lig med ejendommens værdi minus den gæld, foreningen har optaget i ejendommen.

Lad os forestille os en ejendom med en værdi på 10 mio. kr. bestående af 10 lige store lejligheder. Foreningen har belånt denne ejendom med 70%, dvs. 7 mio. kr. De resterende 30%, dvs. 3 mio. kr. svarer så til foreningens egenkapital, som du ejer en andel af. Denne andel er groft sagt 1/10 af 3 mio. kr., dvs. 300.000 kr.

Denne andel af foreningens egenkapital tilhører DIG og ingen andre. Det berører IKKE foreningens økonomi (og dermed andelskronen), hvis du optager lån i den andelsværdi, der tilhører dig. Det er IKKE foreningens ejendom, du optager lån i - men derimod i dine egne værdier. Der er stadig lån for 7 mio. kr. i foreningen, uanset hvor mange lån, de enkelte andelshavere optager. Derfor bliver foreningens egenkapital (formue) og andelskronen IKKE påvirket.

Hvis nogle påstår noget andet, så kan det kun være fordi, de enten ikke forstår sig på økonomi og/eller er socialister, idet socialister generelt ikke bryder sig om, at mennesker (herunder andelshavere) råder over deres egne penge.

Indlæg: 8/04/2005 23:13
af Hybens
Tak for svaret det kunne selv jeg da forstå :smile10: