Fra almen bolig til andelsforening.

Om spørgsmål i forbindelse med stiftelse af andelsboligforeninger

Fra almen bolig til andelsforening.

Indlægaf Løvendahl » 8/06/2008 21:46

Til alle jer som sidder som lejere i en almen bolig, kan jeg fortælle, at I har ret til selv at komme til at eje den. Jeg foreslår derfor at I opretter en andelsforening, som et godt alternativ til den almene lejebolig. I andelsboliger er det et helt andet sammenhold, ligesom man passer bedre på tingene, når man er medejer.

I følgende dom kan I se, at den boligorganisationen I er medlem i ikke kan forbyde jer at købe jeres egne lejligheder.

U.2008.378H

Ændring af almenboliglovens § 75 a, der muliggjorde salg til lejerne af almene familieboliger, indebar ikke en tilsidesættelse af grundlovens § 73.

Ved en ændring i 2004 af almenboligloven blev der som § 75 a indført en hjemmel til en forsøgsordning, hvorefter Socialministeriet, S, efter ansøgning fra en kommune kunne godkende forsøg med salg af almene familieboliger i kommunen til almene lejere af boliger. Med hjemmel heri fik en afdeling i en boligforening, B, kommunen K's og S' godkendelse af et forsøg med salg til lejerne af boligerne. Boligselskabernes Landsforening, L, som mandatar for B anlagde sag mod S og K med påstand om, at godkendelserne var ugyldige. Til støtte herfor gjorde L gældende, at godkendelsen af forsøgene indebar en tvangsmæssig afståelse af ejendom i strid med grundlovens § 73, idet B måtte anses for at være ejer af den pågældende ejendom. Landsretten frifandt S og K, og Højesteret stadfæstede dommen. Højesteret udtalte herved bl.a., at afdelingerne under de enkelte boligorganisationer er økonomisk uafhængige af hinanden, ligesom de er økonomisk uafhængige af boligorganisationen. Det er den enkelte ejendom, der har skøde på ejendommen og modtager lejeindtægter, og boligorganisationens kreditorer kan ikke søge sig fyldestgjort i ejendommen. Det måtte endvidere tages i betragtning, at boligorganisationerne var undergivet en meget omfattende offentlig regulering på grund af den betydelige offentlige støtte til almene boliger. Endvidere skulle salget ske til markedsprisen som ejerbolig, og formålet med lovindgrebet var at give lejerne et tilbud om at købe deres almene bolig som ejerbolig samt at skaffe midler til byggeri af flere nye boliger og dermed øge antallet af boliger i Danmark. På denne baggrund var der ikke med den sikkerhed, som måtte kræves i en sag som den foreliggende, grundlag for at fastslå, at der med vedtagelsen af § 75 a i almenboligloven var sket en tilsidesættelse af grundlovens § 73 (dissens for at give L medhold).
P.S. Det er altid interessant for alle at høre, hvordan et problem blev løst i sidste ende, husk derfor at skrive, hvordan problemet blev løst.

Venlig hilsen

Løvendahl
Cand.jur.


Kontakt mig hos Justa Advokatfirma på info@justa.dk. - tlf: 75 71 10 00
Brugeravatar
Løvendahl
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 414
Tilmeldt: 9/11/2007 01:55

Indlægaf kontapus » 8/06/2008 22:30

Det skal lige nævnes at denne "ret" kræver at man er boende i en kommune hvor kommunalbestyrelsen har besluttet at forsøge sig med salg af almene boliger, samt at de konkrete almene boliger er omfattet af forsøget.
kontapus
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 182
Tilmeldt: 27/09/2005 00:43
Geografisk sted: København Ø


Tilbage til Stiftelse af andelsboligforening

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 4 gæster

cron