Side 1 af 1

Nyoprettet forening -hvorfor er huslejen så høj?

Indlæg: 21/04/2008 19:56
af arthvid
Vi bor i en lejelejlighed på Indre Nørrebro i Kbh., der ejes af kommunen, men som netop er blevet os tilbudt som privat andelsboligforening. Vores opgang består af 8 lejligheder samt et erhvervslejemål. Den offentlige vurdering af hele ejendommen er på 21,5 mio og vi får den tilbudt til en samlet værdi af 15,0 mio. Ejendommen er i øvrigt helt nyrenoveret.
I vores øjne ligner det umiddelbart en god handel, men vi undrer os over de finansieringsforslag, der foreligger i papirerne fra advokaten. Her foreslås det, at vi overtager ejendommen som privat andelsboligforening som kontanthandel. Vores lejlighed på 79 m2 er sat til et indskud på cirka 350,000 med en boligafgift på 10,000 kr/md (ved 80% deltagelse, som er det mest realistiske).
Indskuddet er jo virkeligt billigt, men vi synes boligafgiften er helt urimeligt høj. Vi undrer os over hvorfor finansieringen er skruet således sammen, hvorfor ikke betale et større indskud og således (måske?) opnå en lavere boligafgift? Vi forestiller os, at vi med den noget højere offentlige vurdering på sigt kan hæve andelsværdien, men det virker usandsynligt at kunne sælge lejligheden igen til en højere pris, når huslejen samtidig er så høj. I øjeblikket er vores leje meget lav, men vi er villige til at betale en del ekstra for at blive andelshavere frem for lejere. Alternativt overvejer vi at finde en ejerlejlighed, men i vores område (hvor vi gerne vil blive en del år endnu) vil en tilsvarende lejlighed koste i nærheden af 2.5-3 mio.
Er der nogen, der kan råde os eller forklare, hvad der kan ligge bag udregningerne. Hvorfor skal nystiftede andelsboliger altid være så dyre i husleje? Ligner det en usædvanligt dårlig handel?

Indlæg: 22/04/2008 11:27
af prl
Thi det står skrevet: "Søg og du skal finde"..

Dit spørgsmål er besvaret andre steder i forumet. Feks diskuteres det i en artikel af en boligøkonom (der er let link i denne tråd: http://www.andelsbolig-debat.dk/andelsb ... php?t=1959)

Et vigtigt nøgletal er andelens "kontantværdi" som er summen af andelsværdien og den enkelte andels del af den fælles gæld.
Den høje boligafgift i jeres forening afspejler, at den fælles gæld er høj. Jeres generalforsamling kan beslutte at andelshaverne indskyder penge i foreningen til at indfri fælles gæld, hvis I ønsker det. I så fald bliver andelsværdien højere og boligafgiften (med renter og evt afdrag på den fælles gæld) lavere.

Fremover vil vi forhåbentlig se flere ejendomsmæglere, der oplyser om andelsboligers "kontantværdi". Det ville give bedre mulighed for at sammenligne de reelle omkostninger ved hhv andel og ejer. Og det vil gøre det lettere at sammenligne prisen på andelsboliger.