Bestyrelsens valg mellem to andelshavere

Om bestyrelsens kompetance, pligter og rettigheder.

Bestyrelsens valg mellem to andelshavere

Indlægaf Byfornyer » 10/11/2003 11:27

Hej

To andelshavere søger bestyrelsen om fuldmagt til at søge byggetilladelse til samme skorsten. Den ene andelshaver vil installere brændeovn og således tage skorstenen i brug, mens den anden helt vil nedlægge skorstenen. Uanset hvem der får byggetilladelsen er der tale om forskelsbehandling, hvorfor det er en sag for en generalforsamling at tage stilling til.

Og i øvrigt er det en generalforsamlingssag under alle omstændigheder, da der er tale om en fast, bærende element som en del af huset.

Hvad gør den forfordelte andelshaver, dvs. den andelshaver, der ikke fik sin byggetilladelse? Og hvordan håndterer bestyrelsen sagen?

mvh
Byfornyer
Byfornyer
Novice
Novice
 
Indlæg: 17
Tilmeldt: 6/11/2003 09:26

Indlægaf Admin. Jens Arentoft » 11/11/2003 00:38

Det må være en generalforsamling der skal træffe beslutning om nedlæggelse/fjernelse af skorstenen, da det er en væsentlig ændring af bygningens fælles installationer.

Tilladelse til installation af brændeovn vil bestyrelsen normalt kunne beslutte. Brændeovnen må ikke udelukke andre fra tilslutning til samme skorsten.

Andelshaveren som føler sig forkert behandlet må klage til bestyrelsen eller til en generalforsamling.
Brugeravatar
Admin. Jens Arentoft
Administrator
Administrator
 
Indlæg: 1381
Tilmeldt: 19/02/2003 12:34
Geografisk sted: Frederiksberg

Bestyrelsen Mandatet

Indlægaf Byfornyer » 14/11/2003 10:23

Kan en bestyrelse også give tilladelse til, at en andelshaver river en bærende væg ned, eller anses det også for at være noget en generalforsamling skal godkende?

Og et generelt spørgsmål: I hvilken grad kan man stille bestyrelsen - og bestyrelsens medlemmer personligt - til ansvar for, at den træffer beslutninger, den ikke har mandat til?

Når nu en andelshaver river en bærende væg ned, og det viser sig, at huset braser sammen, så er det vel bestyrelsens ansvar? Hvordan er bestyrelsen og dens medlemmer økonomisk ansvarlig for deres egne beslutninger? Er der her forskel på beslutninger truffet i god eller ond tro?

Mvh
Byfornyer
Byfornyer
Novice
Novice
 
Indlæg: 17
Tilmeldt: 6/11/2003 09:26

Indlægaf Admin. Jens Arentoft » 14/11/2003 12:52

Bestyrelsen kan give tilladelse til nedrivning af en bærende væg. Andelshaveren skal søge om kommunal tilladelse og dokumentere at arbejdet udføres uden risiko for bygningens stabilitet. Der skal monteres jerndragere til erstatning af murens bæreevne.
En anden ting er, at man måske generelt bør undlade at give tilladelse til fjernelse af bærende vægge, da det ofte medfører revner i bygningen.

http://www.ejdadm-ja.dk/tagbeslutning.htm beskriver en dom hvor en bestyrelsesformand bestilte et nyt tag uden at have mandat. Resultatet blev at han selv skulle betale taget !

Både andelshaveren og bestyrelsen kan formentlig pålægges ansvar såfremt huset braser sammen efter fjernelse af en bærende væg. Det vil afhænge af den konkrete sag.

Man kan blive erstatningsansvarlig hvis man vidste eller burde vide at det man gjorde var forkert. Hvis du spiller fodbold op mod en vinduesrude, så bliver du erstatningsansvarlig hvis ruden går itu, da du vidste eller burde vide at ruden ikke kunne holde til at være fodboldmål.

http://www.ejdadm-ja.dk/bestyrelsesansvar.htm fortæller om bestyrelsens ansvar ved andelssalg.
Brugeravatar
Admin. Jens Arentoft
Administrator
Administrator
 
Indlæg: 1381
Tilmeldt: 19/02/2003 12:34
Geografisk sted: Frederiksberg


Tilbage til Bestyrelsen

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 2 gæster