Fejl og mangler efter 14 dage

Om etablering, salgsværdi, lovlighed og dokumentation.

Fejl og mangler efter 14 dage

Indlægaf SBA87 » 20/03/2011 14:40

Hej.

da jeg købte min andel fraskrev jeg mig retten til de 14 dages reklamationsret, da jeg alligevel først kunne flytte ind måneden efter.

Nu er jeg så flyttet ind og har opdaget at vvs installationer til håndvask på toilet er ulovligt, samt at køkkenvasken er utæt.
Endvidere er min emhætte boret ind på underboens rør, så når jeg bruger min lugter der i hele hans lejlighed.

Hvem hæfter for dette. For det er jo skjult?
Emhætten opdagede jeg jo kun fordi underboen sagde det
håndvasken fordi jeg tabte en ring i den så vi skulle ind under
og køkkenvasken fordi den ikke ville tage vandet.

Endvidere har jeg betalt næsten 80.000 for forbedringer
-nyt køkken
-nyt bad
-nye gulve
-nye stikkontakter
-arbejdskraft.

Burde jeg ikke have haft kvitteringer på dette?

Håber der er nogen der kan hjælpe da jeg er i vildrede?
SBA87
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 2
Tilmeldt: 18/03/2011 01:11

Ansvarsfordeling ved skjulte mangler.

Indlægaf Løvendahl » 20/03/2011 16:03

Hvis du i kontrakten er indrømmet 14 dages reklamationsret, er det for at du har god tid til stille og roligt at gennemgå andelsboligen evt. med en professionel syns og skønsmand. Fra det øjeblik du har fået nøglen i hånden er det dig, som har råderet over andelsboligen. Hvis du herefter venter med at flytte ind i en måned, ville det have været en god idé, at hyre en sagkyndig til at gennemgå boligen i forbindelse med udnyttelsen af din reklamationsret. Vedkommende kunne således have udarbejdet en rapport, som du kunne have forelagt bestyrelsen indenfor reklamationsretten.

Typisk holder bestyrelsen eller administrator 10% af købesummen tilbage i den periode således, at hvis der reklameres over noget, vil der være dækning herfor til syn og skønsforretning samt udbedring af eventuelle mangler. Ofte har bestyrelsen gennemgået boligen med sælger før overdragelsen, hvor bestyrelsen naturligvis har kendskab til hvilke forbedringer, som der er anført. Det er disse forbedringer, som bestyrelsen konstatere er til stede. I den forbindelse skal bestyrelsen ved el-arbejder, vvs-arbejder kunne kræve at se kvitteringer for at det er en fagmand, som har lavet arbejdet. Kan dette ikke dokumenteres, må bestyrelsen kræve, at der tilbageholdes et beløb i overdragelsessummen til at el-installationerne og vvs-installationerne gennemgås af en fagmand. Det er jo den sælgende andelshaver, som tilbagelevere sit andelsbevis og sin brugsret til foreningen. Hvorefter foreningen, repræsenteret ved bestyrelsen, får gennemgået andelsboligen før foreningen overdrager den til køber.

Spørgsmålet er måske derfor i stedet, om du har krav mod bestyrelsen og dermed foreningen. I håndbog for private andelsboligforeninger nævnes blandt andet:

”Hvis bestyrelsen godkender en for høj pris på forbedringer mv. vel vidende, at der forlanges overpris, og køber i den anledning lider tab, må foreningen og bestyrelsen blive ansvarlig: Man har ligefrem haft forsæt til at forvolde skaden. Endnu værre bliver det, såfremt der tillige er habilitetsproblemer involveret, f.eks. at den andel, der søges overdraget til for høj pris tilhører et bestyrelsesmedlem, som selv deltager i beslutingen om godkendelse af pris. Selv om foreningen jf. ovenfor nok i første omgang må udrede erstatningen til køber, forekommer det ikke rimeligt at foreningen, og dermed også den skadelidte køber, på den måde skal lide et tab som følge af bestyrelsens uansvarlighed. Foreningen ville i den situation antageligt overveje, at gøre krav gældende mod de bestyrelsesmedlemmer personligt, der har medvirket ved beslutningen.”

(citat slut).

Da du har købt andelen af foreningen, må der også være nogle vedtægter, som beskriver fremgangsmåden ved salget. Ofte vil du her finde ud af, at disse bestemmelser opfordrer sælger til at fremlægge en liste over hvilke forbedringer, som han ønsker betaling for. Herefter er det jo ikke sælger, men bestyrelsen (og dermed foreningen) som godkender forbedringerne, og de ville jo aldrig godkende ulovlige installationer. Gør de alligevel det, så skulle du herefter gerne kunne indse, hvem som herefter er den ansvarlige.
P.S. Det er altid interessant for alle at høre, hvordan et problem blev løst i sidste ende, husk derfor at skrive, hvordan problemet blev løst.

Venlig hilsen

Løvendahl
Cand.jur.


Kontakt mig hos Justa Advokatfirma på info@justa.dk. - tlf: 75 71 10 00
Brugeravatar
Løvendahl
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 414
Tilmeldt: 9/11/2007 01:55

Indlægaf SBA87 » 21/03/2011 20:53

Jeg fraskrev mig jo retten til de 14 dages reklamation? Det er derfor jeg spørger om nogen kender til regler for skjulte fejl/mangler??

Ellers mange tak :)
SBA87
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 2
Tilmeldt: 18/03/2011 01:11

Indlægaf molan » 24/08/2011 10:58

Der er STOR forskel på fejl og mangler og så ulovlig installationer.

Fejl og mangler har du kun de 14 dage til at finde, hvorefter du selv hæfter eftersom du ikke har løftet opgave at bruger de 14 dage til undersøgelserne.

Skjulte ulovlig installationer, kan du kræver penge af sælger for at udrede. Hvis sælger ikke vil/kan betale, er det bestyrelsen som godkendte købssummen som må udrede beløbet (eller deres bestyrelses forsikring).

De skal nemlig sikre sig at lejligheden er lovlig, derfor kræver de fleste et EL og VVS check så, de hvis der viser sig noget kan frasige sig ansvaret som herefter er på fagmands skuldre/forsikring. De har jo så ikke lavet et godt nok job, hvis de overser ulovligheder inden for deres felt, når det er det de er bestilt til.
molan
SuperGuru
SuperGuru
 
Indlæg: 519
Tilmeldt: 23/08/2011 22:15


Tilbage til Forbedringer og løsøre i lejligheden

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 9 gæster

cron