Vedtægtsændringer

Om husorden, vedtægter og vedtægtsbestemmelser som ikke er omtalt i en anden tråd

Fremleje/udleje af værelse.

Indlægaf Sørensørensen » 16/12/2011 13:43

Kære Jens Arentoft.
Vi har gennem længere tid været uenige i fortolkningen af vores vedtægter angående fremleje. Uenighederne har nu nået et punkt, hvor foreningen har svært ved at fungere, idet vedkommende, der indtager særstandpunktet, nægter at deltage i møder, underskrive referater eller deltage i fællesforpligtelser.


Vi er en lille I/S-forening med 5 andele, hvoraf een andelshaver finder belæg i paragraf 9.3 i vores vedtægter for at nægte anden andelshaver at leje et værelse ud til en kammerat. Paragraf 9.3 lyder:
"Fremleje eller lån af enkelte værelser kan tillades af interessentskabet på de af det fremsatte betingelser"."
Der er ikke fremsat nogle betingelser fra foreningens side, og 4 ud af 5 andelshavere/interessenter mener, at kompetencen ligger hos foreningen og ikke hos den enkelte. Med andre ord mener flertallet ikke, at foreningen kan blande sig i, hvem der bor sammen med hvem, sålænge husorden overholdes og sålænge andelshavere selv bebor lejligheden.

Det skal bemærkes, at der ikke er nogle problemer i status quo; nemlig at andelshaveren nu bor sammen med pågældende kammerat. Heller ikke vedkommende, der står alene med sin fortolkning af paragraf 9.3, mener, at der er nogle problemer, og han har mundligt tilkendegivet dette ved møder. Alligevel nægter han at underskrive referat og vedtægtsændring, der stadfæster status quo. Det er til gengæld et problem for os andre, idet han da i tilfælde af salg kan nægte (og har nægtet en gang allerede) at godkende købskontrakter med henvisning til paragraf 9.3.

Mit spørgsmål er; kan en enkelt andelshaver nedlægge veto mod vedtægtændringer, selvom han de facto har tilladt et forhold, der i følge ham selv er i strid med selvsamme vedtægter? Og i bekræftende fald; står vi da uden mulighed for fremtidige vedtægtændringer af enhver art, hvis blot een andelshaver uden videre argumentation lægger armene over kors?

Med venlig hilsen
Søren Sørensen
Sørensørensen
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 1
Tilmeldt: 16/12/2011 12:02

Indlægaf molan » 18/01/2012 11:50

"I 2007 inviterede lejer sin ven til at flytte ind i dennes lejemål, da vennen var blevet boligløs. Lejer var soldat og jævnligt væk fra lejemålet i måneder af gangen i forbindelse med udsendelser rundt omkring i verden.

Endvidere var lejer også jævnligt på øvelse i Jylland af en uges varighed. Lejer boede dog stadig i lejemålet, når denne var hjemme.

På baggrund af ovenstående ophævede udlejer lejemålet i 2008 jf. lejeloven § 93, stk. 1, litra f – overladt brugen af det lejede til en anden.

Lejer gjorde gældende, at de delte lejemålet, at der ikke var tale om fremleje hverken helt eller delvist, og at brugen af det lejede ikke var overgået til en anden. Lejer forklarede tillige, at lejer og vennen havde hvert sit værelse, at der ikke var indgået en lejeaftale samt at de ofte spiste sammen, når lejer var hjemme.

Udlejer gjorde gældende, at der ikke var tale om fælles husstand, at der ikke var tale om fremleje helt eller delvist, at der ikke var tale om samlivsforhold, men at brugen af det lejede var overladt til en anden. Udlejer forklarede yderligere, at lejer og dennes søster stadig var anført i opgangen og på indgangsdøren til deres moders lejemål.

Københavns byret fandt det ikke bevist, at lejer var fraflyttet lejemålet og fandt dermed ikke, at der var sket en overtrædelse af lejelovens § 93, stk. 1, litra d og f. Endvidere konkluderede retten, at vennen var blevet en del af lejers husstand.

Udlejer ankede sagen til Østre Landsret, som kom frem til det samme resultat som byretten."


Håber dette kan hjælpe dig. Selvom der er tale om andelsbolig vil retten kommer frem til samme slutning mht. at vennen er del af andelshaverens husstand.

Så nej, vedtægter kan ikke forhindre en ven eller kæreste i at bo i lejligheden, og en ven eller kæreste betragtes som en del af husstand også selvom de bidrager til huslejen.

Hvis det er fremmed derimod, vil det blive betragtet som delvist fremleje.
molan
SuperGuru
SuperGuru
 
Indlæg: 519
Tilmeldt: 23/08/2011 22:15


Tilbage til Vedtægter og husorden

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst