Restriktioner for sammenlægning

Om reglerne for sammenlægning af lejligheder

Restriktioner for sammenlægning

Indlægaf ebai » 13/05/2006 23:12

Vi er en lille forening på oprindeligt kun 30 lejligheder a ca. 60 kvm. Der er indtil videre blevet foretaget tre sammenlægninger (ingen af dem involverede børnefamilier). Og disse folk har bestemt ikke haft travlt med at tage deres ekstra plads i brug. En fjerde (bor alene) er på vej til at sammenlægge men med henblik med at fremleje halvdelen af den sammenlagte lejlighed ud fra start. Bestyrelsen har dog afslået andelshaverens ønske om at leje ud, da det kan anses som en omgåelse af venterlisterne. Samtidigt har fire børnefamilier måtte flytte fra foreningen på grund af pladsmangel.
Vi er nogle, der synes, der er en skævfordeling af kvadratmeterne. Folk griber forståeligt chancen, når den er der, for muligheden opstår måske ikke, når de reelt har brug for den.
En arbejdsgruppe er nu igang med at udarbejde forslag til vedtægtsændringer, som kan tilgodese andelhavere med med mere akut pladsmangel.

Forslaget lyder således:
For at der skal kunne foretages en sammenlægning af to lejligheder, skal den kommende andelshaver i den sammenlagte lejlighed, opfylde ét af følgende kriterier:

1. Der skal stå mere end én person på andelsbeviset
2. Andelshaveren har hjemmeboende børn
3. Der etableres et internt ”trepartsbyt” hvor de andelshavere, som laver sammenlægningen skal opfylde ét af de ovennævnte kriterier.

Begrundelse:

a) Hvis man er et par, en familie eller et kollektiv som ønsker at leve sammen, må det være rimeligt, at man deler andelen med de mennesker man ønker at lave sammenlægningen sammen med.

b) At have et barn boende på fuldtid eller deltid kræver i mange tilfælde plads fx hvis man ønker at indrette et værelse til barnet.

c) Man kan imødekomme andelshavere, som har behov for sammenlægning, selvom det ikke er én af deres nabolejligheder der bliver ledig.

Desuden giver det andelshavere i de små lejligheder mulighed for at bytte sig til en lejlighed han/hun eventuelt måtte finde mere passende.

Hvordan lyder det i andres ører? Er der nogen, der har erfaringer med at lave sådanne restriktioner?
ebai
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 4
Tilmeldt: 10/05/2006 14:35
Geografisk sted: København

Re: Restriktioner for sammenlægning

Indlægaf Andelshaver Nielsen » 15/05/2006 15:00

Man kan vælge at lade vedtægterne betinge, at sammenlægningen fysisk er gennemført i løbet af et år, og at i modsat fald skal den ene bolig sælges.

ebai skrev: 1. Der skal stå mere end én person på andelsbeviset
2. Andelshaveren har hjemmeboende børn
3. Der etableres et internt ”trepartsbyt” hvor de andelshavere, som laver sammenlægningen skal opfylde ét af de ovennævnte kriterier.


Jeg går ind for lige ret til til sammenlægning, så jeg ville ikke stemme for.
I det hele taget er jeg svær at overbevise om flere restriktioner på andelsboliger.
Andelshaver Nielsen
Entusiast
Entusiast
 
Indlæg: 67
Tilmeldt: 14/01/2005 15:39

Re: Restriktioner for sammenlægning

Indlægaf aratan » 15/05/2006 21:16

Andelshaver Nielsen skrev:Man kan vælge at lade vedtægterne betinge, at sammenlægningen fysisk er gennemført i løbet af et år, og at i modsat fald skal den ene bolig sælges.

Jeg går ind for lige ret til til sammenlægning, så jeg ville ikke stemme for.
I det hele taget er jeg svær at overbevise om flere restriktioner på andelsboliger.


Der er netop en sådan passus i vores vedtægter, man skal ansøge kommunen om sammenlægning senest 14 dage efter overtagelse af lejlighed 2, og ansøge om byggetilladelse inden et år.

Så vidt jeg ved er det efter at man har fået tilsagn om sammnelægning så kan lejligehderne ikke skilles ad igen?

Jeg har netop købt min naolejlighed og agter at pågebynde sammnelægning næste sommer og lejer indtil da to værelser ud. Jeg er derfor heller ikke enig i flere begrænsninger end der allerede findes.
aratan
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 360
Tilmeldt: 19/01/2006 16:42
Geografisk sted: Østerbro

Re: Restriktioner for sammenlægning

Indlægaf kandidat » 16/05/2006 21:36

aratan skrev:
Jeg har netop købt min naolejlighed og agter at pågebynde sammnelægning næste sommer og lejer indtil da to værelser ud. Jeg er derfor heller ikke enig i flere begrænsninger end der allerede findes.


Så skal du være opmærksom på at dette forholde sikkert ikke er lovligt, eller at der gælder andre regler end "normal" udlejning af værelser. Når du skriver at du lejer de to værelser ud, læser jeg det som at du lejer den ene lejlighed ud, altså to værelser med egen indgang køkken og toiletforhold. Er dette rigtigt, vil de værelser i juridisk forstand være at betragte som en reel lejlighed, og altså er det ikke regler om udlejning af værelser der er gælderne, men lejeloven. Dette gøre bl.a. at du har et års opsigelse overfor dine lejere, samt en masse andre forhold. Endvidere skal du være opmærksom på at det ikke er sikkert at der er lovligt at udleje sin bolig som en reel lejlighed i din andelsforening. (det er det f.eks. ikke hos os).

Så du skal passe på, for en det ikke lovligt at du bliver bedt om at bringe forholdene i orden i løbet af X dage, så har du faktisk et års opsigelse overfor din lejer.

Det var bare lige en lille huske bolle, jeg ved nemlig at der var en i vores andelsforening som var meget tæt på at miste sin lejlighed på den bekostning, og det er jo uheldigt hvis det er fordi man ikke lige kender lejeloven.
-Kandidat-

-Har du har læst vedtægterne?-
kandidat
Ekspert
Ekspert
 
Indlæg: 123
Tilmeldt: 19/03/2005 02:35

Indlægaf christian K » 17/05/2006 12:32

Jeg forstår ikke helt problematikken, idet at kommunen skal give tilladelse til sammenlægningen, og de checker også op på om det fysisk er sket. (ihvertfald i københavns kommune)
Så det er vel egentlig bare at bede om byggetilladelsen for de lejligheder der skulle være lagt sammen?
christian K
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 156
Tilmeldt: 7/04/2005 23:19

Indlægaf ebai » 19/05/2006 11:30

Tak for jeres kommentarer.
Jeg kan godt se, at jeg ikke får meget opbakning.
På et beboermøde, hvor langt fra alle andelshavere mødte op, var stemningen også, at med vores forslag er tale om fascisme mod enlige.

Det "sjove" er bare at flere af de samme mennesker, den gang vi skulle vedtage at gøre sammenlægninger mulige, brugte børnefamiliers mulighed for at blive i foreningen som argument sammen med muligheden for oprettelse af kollektiver. Fint nok. Jeg må bare konstatere, at jeg er for naiv og troede på de gode tanker.
Mht. til kollektiver inkluderer disse folk nemlig, at en enkelt andelshaver sammenlægger og fremlejer værelser indtil vedkommende har råd til at smide sine lejere ud. Det kan godt være at de har ugentlige maddage. Men medbestemmelse i forhold til boligen er der ikke meget af i det kollektiv. Og hvem scorer på lejlighedens prisstigning?

Nå jeg må slutte af med at konstatere at egoisme og misundelse inklusiv min egen er grimme følelser. Jeg kaster håndklædet i ringen og siger længe leve opportunismen og enhver er sig selv nærmest!
ebai
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 4
Tilmeldt: 10/05/2006 14:35
Geografisk sted: København

Indlægaf Klaverboxer » 20/05/2006 03:50

Hallo!!!
Ikke for noget, men når det kommer til ens egen bolig-situation er der sq langt mellem de ægte socialister, selvfølgelig er man sig selv nærmest når det kommer til noget så væsentligt som sit hjem. Hvem skulle ellers hjælpe een...Kommunen??? Jeg henviser til rigsrevisionens-rapport om frasalg af kbhs kommunes lejeboliger i kontekst med Jens Kramer Mikkelsens udspil om boligstrategien for kbh 2001-04.
Læs den og indse at det er op til den enkelte at klare sig på det københavnske boligmarked.
Klaverboxer :smile10:
Klaverboxer
Ekspert
Ekspert
 
Indlæg: 100
Tilmeldt: 1/03/2006 01:35

Indlægaf anrosen » 22/05/2006 01:20

ebai skrev:Nå jeg må slutte af med at konstatere at egoisme og misundelse inklusiv min egen er grimme følelser. Jeg kaster håndklædet i ringen og siger længe leve opportunismen og enhver er sig selv nærmest!


Hvad er din egen situation i denne forening?
For mig at se, så virker din reaktion, som om at du selv har noget i klemme. Selvfølgelig kan jeg godt se logikken, men det kunne jo også være at den enlige som køber denne lejlighed, køber den med henblik på en fremtidigt familieforøgelse?

Afsluttendevis vil jeg stille dig det principle spørgsmål, vil du i en situation hvor du fik tilbudt nabolejligheden, afslå til fordel for en børnefamilie kunne få den store lejlighed?
anrosen
Novice
Novice
 
Indlæg: 21
Tilmeldt: 28/05/2005 13:19
Geografisk sted: Frederiksberg

Indlægaf ebai » 23/05/2006 15:46

Som sagt har jeg noget i klemme. Jeg er medlem af en af de to tilbageværende børnefamilier i foreningen. Så jeg ville helt vildt gerne sammenlægge snarligt, men det ser sort ud for mine muligheder.

Jeg kan godt forstå den enlige andelshaver ønsker, at sikre sig for fremtiden med henblik på fremtidig familieforøgelse, sådan som situationen er nu. Jeg ønsker ikke for denne eller andre, at de skal stå i samme situation, som mig. Det vi prøver med vores vedtægtsændringer, er bare at sikre, at det er folk med et reelt behov, som tilgodeses. Altså ville denne enlige, når tiden var til familieforøgelse også kunne føle sig sikker på, at stå først i køen til mere plads.

Nu er det jo ikke fordi, at de her modsatte holdninger kommer fuldstændig bag på mig. Det der skuffer mig mest, er at de folk i foreningen som engagerer sig i foreningen tæller et stort antal af selverklærede socialister. Det er de samme folk, som ikke har sympati for børnefamilier, men synes, det er O.K. at udnytte vores lave boligafgift til en skæv fordeling af foreningens kvadratmeter. De synes med deres egne ord, at det er synd, at en enlig "fattigrøv" ikke skal kunne sammenlægge! Men hjælpe børnefamilier adr badr!

Til spørgsmålet, om jeg ville afslå nabolejligheden til fordel for en børnefamilie, hvis min situation var anderledes. Ja det ville, jeg faktisk. Tro mig eller lad være. Men jeg har jo efterhånden fundet ud af, at jeg er af den naive og godtroende art på det her område. Jeg skrev mig f.eks. i første omgang kun op på ventelisten til lejligheder umiddelbart op ad min egen. Indtil jeg fandt ud af, at andre skrev sig op til alle - meget taktisk klogere, når puslespillet ikke ser ud til at gå op, der hvor jeg er placeret nu i bygningen. Desuden er jeg dybt taknemmelig for at have kunnet bo i min lejlighed sammen med min kæreste mens vi begge var studerende og på SU (jeg er lige ved at være færdiguddannet). Den lave boligafgift har gjort at vi kunne passe vores studier uden for meget erhvervsarbejde ved siden af. Og det var først, da min datter, var næsten et år gammel og udsigten til en bedre økonomi var i sigte, at jeg skrev med op til sammenlægning (der var vedtægten, som gjorde sammenlægninger mulige dog også under et år gammel).

Min løsning bliver jo nok, at prøve, at bytte min andel væk til fordel for en større. Håber det lykkes at finde en i samme område tæt på min datters institution.
ebai
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 4
Tilmeldt: 10/05/2006 14:35
Geografisk sted: København

Re: Restriktioner for sammenlægning

Indlægaf aratan » 24/05/2006 12:00

kandidat skrev:
Så skal du være opmærksom på at dette forholde sikkert ikke er lovligt, eller at der gælder andre regler end "normal" udlejning af værelser. Når du skriver at du lejer de to værelser ud, læser jeg det som at du lejer den ene lejlighed ud, altså to værelser med egen indgang køkken og toiletforhold. Er dette rigtigt, vil de værelser i juridisk forstand være at betragte som en reel lejlighed, og altså er det ikke regler om udlejning af værelser der er gælderne, men lejeloven. Dette gøre bl.a. at du har et års opsigelse overfor dine lejere, samt en masse andre forhold. Endvidere skal du være opmærksom på at det ikke er sikkert at der er lovligt at udleje sin bolig som en reel lejlighed i din andelsforening. (det er det f.eks. ikke hos os).

Så du skal passe på, for en det ikke lovligt at du bliver bedt om at bringe forholdene i orden i løbet af X dage, så har du faktisk et års opsigelse overfor din lejer.

Det var bare lige en lille huske bolle, jeg ved nemlig at der var en i vores andelsforening som var meget tæt på at miste sin lejlighed på den bekostning, og det er jo uheldigt hvis det er fordi man ikke lige kender lejeloven.


Den kommer du lige til at uddybe lidt, hvordan kan der være tale om seperate lejligheder så snart kommunen har meddelt accept af sammenlægning, således at der officielt set er tale om en lejlighed? Da der er tale om Københavns Kommune, så er der intet krav om at der rent faktisk skal være fysisk adgang mellem de to oprindelige halvdele, principielt kunne man sammenlægge stuelejligheden med den på 4. sal, uden at der kunne etableres adgang fra den ene til den anden.

Da der ikke er krav om adgang imellem de oprindelige halvdele, er der heller intet krav om at kommunen skal checke op på sammenlægningen, eneste regler der så er tale om er foreningens vedtægter, som i vores tilfælde siger at der skal søgs om byggetilladelse senest 12 måneder efter købet af lejlighed #2.

Det er min klare tolkning at hvadenten der er fysisk adgang eller ej, så er der tale om accessoriske enkeltværelser, og som følge deraf gælder lejelovens bestemmelser om udleje af sådanne. Hvis du har specifik, dokumenterbar viden om noget andet eller kan sætte mig i kontakt med nogen der har, så hører jeg meget gerne yderligere.

Mvh,

carsten
aratan
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 360
Tilmeldt: 19/01/2006 16:42
Geografisk sted: Østerbro

Indlægaf anrosen » 26/05/2006 14:05

ebai skrev:Som sagt har jeg noget i klemme. Jeg er medlem af en af de to tilbageværende børnefamilier i foreningen. Så jeg ville helt vildt gerne sammenlægge snarligt, men det ser sort ud for mine muligheder.

Jeg kan godt forstå den enlige andelshaver ønsker, at sikre sig for fremtiden med henblik på fremtidig familieforøgelse, sådan som situationen er nu. Jeg ønsker ikke for denne eller andre, at de skal stå i samme situation, som mig. Det vi prøver med vores vedtægtsændringer, er bare at sikre, at det er folk med et reelt behov, som tilgodeses. Altså ville denne enlige, når tiden var til familieforøgelse også kunne føle sig sikker på, at stå først i køen til mere plads.

Nu er det jo ikke fordi, at de her modsatte holdninger kommer fuldstændig bag på mig. Det der skuffer mig mest, er at de folk i foreningen som engagerer sig i foreningen tæller et stort antal af selverklærede socialister. Det er de samme folk, som ikke har sympati for børnefamilier, men synes, det er O.K. at udnytte vores lave boligafgift til en skæv fordeling af foreningens kvadratmeter. De synes med deres egne ord, at det er synd, at en enlig "fattigrøv" ikke skal kunne sammenlægge! Men hjælpe børnefamilier adr badr!

Til spørgsmålet, om jeg ville afslå nabolejligheden til fordel for en børnefamilie, hvis min situation var anderledes. Ja det ville, jeg faktisk. Tro mig eller lad være. Men jeg har jo efterhånden fundet ud af, at jeg er af den naive og godtroende art på det her område. Jeg skrev mig f.eks. i første omgang kun op på ventelisten til lejligheder umiddelbart op ad min egen. Indtil jeg fandt ud af, at andre skrev sig op til alle - meget taktisk klogere, når puslespillet ikke ser ud til at gå op, der hvor jeg er placeret nu i bygningen. Desuden er jeg dybt taknemmelig for at have kunnet bo i min lejlighed sammen med min kæreste mens vi begge var studerende og på SU (jeg er lige ved at være færdiguddannet). Den lave boligafgift har gjort at vi kunne passe vores studier uden for meget erhvervsarbejde ved siden af. Og det var først, da min datter, var næsten et år gammel og udsigten til en bedre økonomi var i sigte, at jeg skrev med op til sammenlægning (der var vedtægten, som gjorde sammenlægninger mulige dog også under et år gammel).

Min løsning bliver jo nok, at prøve, at bytte min andel væk til fordel for en større. Håber det lykkes at finde en i samme område tæt på min datters institution.


Hmmm, det gør mig ondt at høre denne situation. Min erfaringen indenfor andelsboligforeningerne, har været at denne solidaritetsfølelse, hvis den nogensinde har eksisteret, så findes den ikke rigtigt mere. Små enklaver af borge rundt omkring i københavn, hvor det er lukket land for andre end dem som har nøglerne. Nå sidespring. Med hensyn til dine muligheder, så vil jeg anbefale at hvis nogen i din omgangskreds, er på vej til at fraflytte deres andels eller lejelejligheder, at du kan tilbyde dine naboer, den anden lejlighed i et bytteri, således at du kan lægge din lejlighed sammen med naboerne. Har selv haft en stor erfaring med denne metode, bor selv i en større og 2 fra vennekredsen, så det vil jeg anbefale dig.
anrosen
Novice
Novice
 
Indlæg: 21
Tilmeldt: 28/05/2005 13:19
Geografisk sted: Frederiksberg


Tilbage til Sammenlægning af lejligheder

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst