Andelsboligen i fare - Politikens røde kampagne-journalistik

Om værdien af andelen i foreningens formue, lovens 4 værdiberegningsmetoder.

Andelsboligen i fare - Politikens røde kampagne-journalistik

Indlægaf Peter » 9/06/2007 18:58

Det er fint nok, hvis ABF og resten af Arbejderbevægelsen ser Politiken som sin forlængede propaganda-arm. Men gid de ansatte på Politiken besad så meget intelligens eller kritisk sans, at de prøvede at sætte sig ind i det, de skrev om. Det har de - som sædvanlig - glemt i den seneste kampagne-artikel:

"Andelsboligen er i fare for at uddø"
http://politiken.dk/indland/article322207.ece
- og på forsiden af den trykte avis lørdag

Citat: "Mange andelslejligheder er med den seneste offentlige vurdering blevet dyrere end tilsvarende ejerlejligheder"

"Mange" - kan vi få kvantificeret det? I mangel af uddybning fra Politiken tillader jeg mig at kalde det en lusket og grov generalisering. Politiken glemmer jo at skelne mellem:
1) nyopførte andelsboliger (med relativt fri prisdannelse) og
2) andelsboliger i den ældre boligmasse (som er bundet op med huslejerestriktioner).

Ved at bruge de nye andelsboliger (1) som skræmmeeksempel, kan man manipulere med dem, der bor i de gamle andelsboliger (2).

Det findes helt klart også EKSEMPLER på "fejlvurderinger" i den ældre boligmasse, og disse eksempler kan sikkert være meget groteske. MEN at der findes sådanne eksempler kan IKKE bruges til at generalisere.

Hvis man alligevel gør det, er man enten meget uvidende, eller meget rød.

Citat: "hvor der tidligere var lange ventelister til den attraktive boligform, kæmper andelsbolighavere nu om pladsen på opslagstavlen i det lokale supermarked, når de vil sælge."

Og det er faktisk et sundhedstegn - bl. a. fordi ventelister er udtryk for en uhensigtsmæssig prisdannelse - helt a la det gamle Sovjetunionen. Frie priser er derimod sundt for forbrugerne. Men når det åbenbart stadig er muligt at sælge gennem opslagstavler og dba.dk - i stedet for de stygge fæle ejendomsmæglere - så er det vel ikke så "slemt" endnu for de fleste.

Citat: "For de 191.000 andelsboliger i Danmark kan ikke sælges til den skyhøje pris, den offentlige vurdering har sat dem til."

Igen - en grov generalisering. Hvis Politiken kan fremsætte den slags, så vil jeg helt uden dokumentation påstå, at "mindst 150.000 andelsboliger kan SAGTENS sælges til den offentlige vurdering - eller endda højere". Det er mindst lige så rigtigt.

Citat: "I takt med, at priserne er de samme, er der ikke det store argument for at bevare de politisk bestemte restriktioner".

Priserne er jo IKKE de samme. Måske nok ved nybyggeri - men i den ældre boligmasse er der stadig langt fra offentlige vurderinger på måske 10-20.000 pr. kvm. i København - til ejerlejlighedspriser på måske 30.000-40.000 kr. Og at der findes eksempler på meget dyre andele, ændrer ikke det generelle billede af, at langt de fleste ældre andele stadig er langt billigere end ejerlejligheder.

Men den slags giver ikke nær så god en historie i Politiken - og det hjælper heller ikke de røde venner hos ABF. Derfor bliver denne del af historien ikke skrevet.

Jeg er til gengæld helt enig i, at "de politisk bestemte restriktioner" bør fjernes. Men det er ABF og Politiken nok ikke. Tænk hvis borgerne fik lov til at bestemme over deres egne værdier - helt klart en ulækker tanke... :smile3: Det må andelshavere godt nok i Sverige - men svenskere er jo også underlige... :smile1:
Senest rettet af Peter 10/06/2007 21:14, rettet i alt 1 gang.
Peter
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 328
Tilmeldt: 15/02/2005 13:20

Indlægaf 4ndelshaveren » 9/06/2007 20:38

Hvis du var lidt mere positivt indstillet, så er det tegn på at andelsboligformen er død. Hvad er der så tilbage ?
Svar: ejerbolig og lejerbolig. Da en andelshavers andelsbolig ikke kan omdannes til en lejebolig, må den logiske konsekvens være at andelsboligen omdannes til ejer. Det falder i fin tråd med ønsket om at indføre ejendomsværdibeskatning på andelsboliger (fra S og R).
4ndelshaveren
SuperGuru
SuperGuru
 
Indlæg: 776
Tilmeldt: 11/11/2004 18:43

Indlægaf Peter » 9/06/2007 22:48

Jeg ville gerne være positivt indstillet. Men jeg irriteres af, at Politiken som regel fremstiller mere frihed på andelsboligområdet som et "problem" og en "fare".

Jeg kunne fint leve med ejendomsværdiskat, HVIS man til gengæld fik både rentefradrag for fælles foreningsgæld OG fri prisdannelse. Men jeg tvivler desværre på at S/R/SF/EL vil give andelshaverne begge dele, selv om Velfærdskommision, Vismænd og OECD gang på gang har anbefalet det.
Peter
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 328
Tilmeldt: 15/02/2005 13:20

Indlægaf ATP » 10/06/2007 20:34

4ndelshaveren skrev:Hvis du var lidt mere positivt indstillet, så er det tegn på at andelsboligformen er død. Hvad er der så tilbage ?
Svar: ejerbolig og lejerbolig. Da en andelshavers andelsbolig ikke kan omdannes til en lejebolig, må den logiske konsekvens være at andelsboligen omdannes til ejer. Det falder i fin tråd med ønsket om at indføre ejendomsværdibeskatning på andelsboliger (fra S og R).


Men andelsboligformen kan jo kun "omdannes" til ejerboliger, hvis priserne jo netop kommer op i ejerbolig-prisleje.
For mig at se, er Allan Thyllesens udtalelser i Politikken et forsøg på at holde andelspriserne nede for at bevare boligformen. Bare pisse ærgeligt for os andelshavere, som gerne jo selvfølgelig gerne så at priserne kommer op på et niveau, som stemmer overens med det øvrige marked.
Jeg er personlig ikke i tvivl om, at de "højt vurderede" andelsboliger nok skulle kunne blive solgt - bare ikke nu, hvor en "ekspert" kommer med en latterlig frarådelse af køb. Det skaber kæmpe skepsis hos potentielle købere, hvilket resulterer i, at priserne igen vil falde.

Er der i øvrigt nogen der har inviteret ABLO ind i denne debat for at kunne bakke deres radikale udtalelser op med statistiske undersøgelser osv.?
Ville meget gerne se beviser på disse udtalelser... Det stemmer SLET ikke overens med mit indtryk af situationen.

Hvis de ikke ønsker at deltage, må vi tage det som et udtryk for at de tager fejl, ligeledes gælder hvis de ikke kan skaffe statestik som bekræfter deres påstande.
Skulle de ikke kunne fremskaffe det, må vi have rettet udbredelsen af eventuelle løgne gennem medierne.
ATP
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 3
Tilmeldt: 10/06/2007 12:29

Indlægaf 4ndelshaveren » 10/06/2007 22:10

Man må sige at visse andele til salg ER kommet op i ejerleje, så det passer fint efter din pointe... Ellers mener jeg det ikke noget krav, hvis der er politisk flertal for dette. Staten får en masse dejlige ejendomsværdiskattekroner ind, andelshaver får en ejerbolig. 2 fluer med et smæk.

Jeg tror man skal prøve at støvsuge andelsmarkdet for de "billige" andele. Ifølge vores valuar ligger markedsprisen på 20.000-22.000 kr pr kvm, alt over er overvurderet = offentlig vurdering. Til sammenligning koster ejerkvm 30.000 kr pr kvm plus minus. :smile3:
4ndelshaveren
SuperGuru
SuperGuru
 
Indlæg: 776
Tilmeldt: 11/11/2004 18:43

Indlægaf pm » 11/06/2007 09:08

Mit bud er at "vendepunktet" for mediernes ukritiske køb af ABF´s holdninger kan være en afdækning af forholdenen i ABF - jeg efterlyser en kritisk dybdeborende artikel - jeg tror at der skulle være til et par forsider....:-)

jeg har tidligere skrevet et par indlæg omkring deres såkaldte "omstrukturering" som har givet halvdelen af andelshaveren (alle i københavn) mindre indflydelse og koncentreret magten i ABF i forretningsudvalget på 7 medlemmer hvoraf de 3 er ansat i ABF...
Kombineret med at de oftest er imod nye tiltag på andelsmarkedet og så bagefter påstår de har været for hele tiden...

og så ikke mindst - hvad er aflønningen i ABF og hvad er udviklingen i deres indtægter?

ABF læser jo nok med her - så hermed en lille kammeratlige hilsen til Hr formand Lund...:-)

PM
pm
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 199
Tilmeldt: 17/03/2005 18:07
Geografisk sted: København

Indlægaf AB KBH 2100 » 11/06/2007 15:41

Hvis der er nogen der gerne vil give 30-40.000 pr. kvm. for en ejerbolig, så dem om det. Og lad så andre fornuftigt tænkende folk købe nøjagtig samme vare til 17.000 pr. kvm. Så er der også penge til overs til at renovere for.

Derudover hvorfor bebrejde Politiken m.fl. bare fordi de tager den nemme løsning og skriver den historie, som de har fået serveret. Kritisk journalistik er tidskrævende og dyrt og der er åbenbart ikke nogen der gider betale for den eller også kan den ikke leveres med de nuværende journalister. Faktum er jo at avisoplagstallene falder hele tiden, fordi produktet ikke leverer værdi for læserne.

Glæd jer i stedet over at I har indsigt på området og send en venlig tanke til de stakler, der må tage til takke med affaldsinformationer og som ender med at tro på dem.
AB KBH 2100
Ekspert
Ekspert
 
Indlæg: 144
Tilmeldt: 19/01/2006 16:37
Geografisk sted: Østerbro

Indlægaf PeterLib » 11/06/2007 17:30

Husk i øvrigt at 20000 kr. pr. andelskvadratmeter formentligt svarer til 25-30.000 kr. pr. ejerboligkvadratmeter. Læg hertil boligafgift og andelsboliger er ganske godt på vej.
PeterLib
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 245
Tilmeldt: 24/08/2005 22:22
Geografisk sted: København

Indlægaf 4ndelshaveren » 11/06/2007 22:51

Ikke helt PeterLib, eksempelvis vurdering pr m2 til 21.000 kr pr m2 er inkluderet gæld via boligudgiften.
Fratrækkes gæld pr m2 får vi andelskronen. Så den koster total 21.000 kr per kvm til sammenligning med ejer til 30k.

Hvis man derimod kun kender andelskronen via boligannoncen, eks. 100 m2 til andelsværdi 1.8 mio og boligudgift på 3000 kr pr måned, må man beregne hvad boligudgiften svarer til i kroner per kvadratmeter. Der er stadig langt op til 30k i eksemplet.

Nogle andele sættes til salg for 30.000 kr pr m2, hertil kommer boligudgift. De er usælgelige, typisk visse offentlige vurderinger. Så her er vi oppe på ejerniveau og over.
4ndelshaveren
SuperGuru
SuperGuru
 
Indlæg: 776
Tilmeldt: 11/11/2004 18:43

Indlægaf ATP » 12/06/2007 12:40

AB KBH 2100 skrev:Hvis der er nogen der gerne vil give 30-40.000 pr. kvm. for en ejerbolig, så dem om det. Og lad så andre fornuftigt tænkende folk købe nøjagtig samme vare til 17.000 pr. kvm. Så er der også penge til overs til at renovere for.

Derudover hvorfor bebrejde Politiken m.fl. bare fordi de tager den nemme løsning og skriver den historie, som de har fået serveret. Kritisk journalistik er tidskrævende og dyrt og der er åbenbart ikke nogen der gider betale for den eller også kan den ikke leveres med de nuværende journalister. Faktum er jo at avisoplagstallene falder hele tiden, fordi produktet ikke leverer værdi for læserne.

Glæd jer i stedet over at I har indsigt på området og send en venlig tanke til de stakler, der må tage til takke med affaldsinformationer og som ender med at tro på dem.


Det har da ikke noget at gøre med "at lade de dumme købe dyrt, og de kloge købe billigt". Hvis der er et marked for de dyre ejerboliger, er der også et marked for "dyre" andelsboliger. Hvorfor skal andelshaverene snydes for det, når de engang gerne vil sælge?

Det er noget fis at fralægge Politikken al ansvar for deres fremlæggelse af sagen.
For det er for mig at se jo en direkte løgn. Og særligt som journalist har du et STORT ansvar for at fremlægge en sag så korrekt og valid som mulig. Hvis ikke er pressen jo fuldstændigt intetsigende, hvis man ikke kan stole på deres oplysninger.
Det er et journalisktisk krav at forholde sig kritisk, saglig og undersøge om der er belæg for de påstande, de får fremlagt. Længere er den ikke.

Det har heller ikke noget at gøre med at have indsigt på andelsboligmarkedet eller ej. Det har noget at gøre med, at f.eks. ABLO saboterer prisudviklingen på andelsboligmarkedet med udtalelser som den i Politikken af Allan Tyllesen.

------------------------

Yderligere: Min andelsforeningen har sat værdien til værende 5.000,-/m2 (i Kbh. Ø) Derfor så jeg gerne at den kom op i et nogenlunde fair prisleje. Men da de er MEGET "påpasselige" i min forening, vil en udtalelser som f.eks. den fra Allan Tyllesen gøre dem endnu mere påpasselige, og jeg får derfor højst sandsynligt ikke den værdistigning, jeg mener vil være på sin plads. Og selvfølgelig ærger det mig.

Er der i øvrigt nogen der har inviteret Allan Tyllesen ind i denne debat, således han får en mulighed for at forsvare sig? Jeg har ikke fået svar på mail fra ham, så kan være der er større mulighed for at få et svar fra ham, hvis nogle af jer andre sendte ABLO en mail?
Ellers sender jeg da bare en mere! :smile2:
ATP
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 3
Tilmeldt: 10/06/2007 12:29

Indlægaf AB KBH 2100 » 12/06/2007 14:45

Givet at der ikke er en gæld i en andelsforening eller at den er konverteret til personlig gæld med rentefradrag, så er forskellen mellem en andelsbolig og en ejerbolig, at der betales ejendomsskat og grundskyld af en ejerbolig men kun grundskyld i en andelsbolig. De øvrige udgifter til renovation og vedligholdelse er de samme. (Revisor omkostninger går i den forbindelse op med tinglysnings og handelsomkostinger).

Hvis kvadratmeter prisen således 17.000 kr. i andelsboligen og 30.000 i ejerboligen, så får man naturligvis mest boligkvadratmeter for pengene ved at købe en andel og man får derudover en lavere driftsomkostning. Typisk er ejendomsskatten ligeså stort et beløb som den løbende driftsomkostning.

Så ved jeg godt, at der er nogle foreninger, hvor der kan være en risiko for at foreningen hænger på lidt tomgangsleje, men med de nuværende stigninger i andelsværdierne burde det være den store risiko man løber.

Den største risiko er efter min opfattelse at andelsbestyrelserne og generalforsamlingerne umiddelbart ikke altid opfører sig økonomisk rationelt. Dvs. f.eks. som det nævnes, henlægger for meget, hvorved andelskronen bliver urimeligt lav eller at de ikke opfører sig sparsommeligt. I begge tilfælde må man forsøge at hjælpe lidt på vej med de rigtige argumenter eller også simpelthen blive boende hvis man ikke kan holde ud at sælge for billigt.

Man skal ikke tage fejl. Nogen generalforsamlinger synes faktisk det er umoralsk at konvertere foreningsgæld uden fradragsret til personlig gæld med fradragsret. Det er naturligvis noget der gør det dyrere at bo i andelsbolig. Men måske de blot er så taknemmelige over at have fået en andelsbolig, at de gladeligt betaler lidt ekstra til skattefar.

Så alt i alt er det min helt klare opfattelse, at det er fornuftigt at købe andelsboliger, fordi de simpelthen ofte er de mest fordelagtige mht. driftsomkostningen. Læg hertil at ejerboligerne specielt i hovedstadsområdet og Århus området nu også skal kæmpe om sælgere med alle de andelsboliger, der sættes på markedet. Så ved jeg godt, hvor risikoen umiddelbart er størst for det største prisfald. Nemlig hos ejerlejlighederne.

Dog skal det bemærkes at den politiske virkelighed på kort sigt kan forvride de real økonomiske effekter. Det sås bl.a. under kartoffelkuren, hvor der blev indført fradragsmæssige skatteindgreb, der ville svare til en rentestigning i dag på ca. 6 %. Helt uhørt og noget man nok ikke kunne forestille sig "over-night" andet end i den politiske verden. Men samtidig noget der er ligeså uendeligt svært at spå om som renteudviklingen.

Så politiske indgreb er selvfølgelig altid en joker man skal tage hensyn til på det overregulerede boligmarked, hvor 90% ikke ville kunne købe det hus de bor i med den løn de oppebærer uden opsparing.

Og med hensyn til Politiken. Så graver de deres egen grav når de ikke kan skrive artikler som ukritisk viderebringer sådan en gang nonsens der ikke har værdi for læserne.
AB KBH 2100
Ekspert
Ekspert
 
Indlæg: 144
Tilmeldt: 19/01/2006 16:37
Geografisk sted: Østerbro

Indlægaf Peter » 14/06/2007 09:55

Politikens kampagne fortsætter - her refereret fra Nyhedsavisen:

"også landets politikere undrer sig over Skats seneste vurdering, der har sat prisen på en andelsbolig så højt, at de er svære at sælge."

SF kræver at andelsvurderingerne gøres om, fordi vurderingen iflg. SF ligner ejerboliger. DF bakker tilsyneladende op - hvilket ikke er så sært, for DF er jo dybest set nogle snævertsynede socialdemokrater, der bare ikke elsker udlændinge.

Gid de pågældende gad at sætte sig ind i sagen. Det hedder stadig maksimalpriser, så alt kan sælges.

Og selv om enkelte vurderinger måske ligger for højt, så er der intet at udsætte på gennemsnittet.

Men det er de i SF for dumme og for røde til at erkende.

http://avisen.dk/politikere-tjek-andels ... 40607.aspx
(ikke fundet på Politiken endnu)

Lige om lidt rejser der sig en populistisk storm ført an af Politiken og andre idiotiske socialister, der får den bløde "borgerlige" regering til at sænke andelsvurderingene.... GRRR. :smile23: :smile24:
Peter
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 328
Tilmeldt: 15/02/2005 13:20

Indlægaf aratan » 14/06/2007 10:31

Man kan da godt være enige i at DF´s holdning at stigningen på 140% er tosset, men det er altså ikke fordi slutresultatet er for højt, men fordi udgangspunktet var håbløst for lavt...
aratan
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 360
Tilmeldt: 19/01/2006 16:42
Geografisk sted: Østerbro

Indlægaf Peter » 14/06/2007 10:41

Ja, men det forstår vælgerne og politikerne ikke. De fleste er jo ikke ligefrem økonomer, men folkeskolelærere og tidligere hjemmegående husmødre. Og dem, der har en relevant uddannelse for denne sag, er for populistiske til at bruge den. Og når Politikens røde journalister pisker en stemning op - så gør politikene som journalisterne kræver. Den 4. statsmagt...

De få fejlskud fra Skat, kan få alvorlige konsekvenser for de gennemsnitlige vurderinger - og det passer perfekt ind i Politikens kampagneplan.
Peter
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 328
Tilmeldt: 15/02/2005 13:20

Indlægaf ATP » 14/06/2007 14:27

Kan "vi" ikke gøre noget ved det her?
Der er jo en del herinde, der øjensynligt har et godt indblik i andelsboligmarkedet, så hvorfor ikke bruge denne insigt til direkte at få presse og politikkere til at gøre rede for deres påstande og fejlopfattelser at andelsstiuationen i dag?

Synes det skulle være ærgeligt, hvis jeres viden på området ikke bliver brugt konstruktivt. Skal vi ikke bruge denne tråd til at udfærdige et spørgeskema indholdende f.eks:

I siger at andelene ikke kan sælges pga. de nye høje vurderinger. Hvad er begrundelsen herfor?

Ved I godt, at vurderingerne er maksimalpriser?

I tager udgangspunkt i ABLO's udtalelser om, at "andelsboliger med et slag er blevet dyere end ejerboliger". Hvilke fakta har I til begrundelse herfor?

Mulighederne er mange. Synes i hvert fald, at politikkere og andre indvolverede skal begrunde deres udtalelser, som kan have uretfærdige konsekvenser for os.
ATP
Bruger
Bruger
 
Indlæg: 3
Tilmeldt: 10/06/2007 12:29

Indlægaf Peter » 14/06/2007 16:02

Jeg tror desværre, at de vil ignorere den slags. 75% af journalisterne er røde, og politikerne får ingen stemmer i at tale for højere priser. Vi kan jo ikke gå andre steder hen. Tværtimod gælder det for politikerne om at lyde mest muligt socialdemokratisk.

Men måske et forsøg værd alligevel?

Politikens kampagne kører videre, med en retorik, der lægger op til uhyrlige generaliseringer:

"Friværdi i andelsboliger er papirpenge. Københavnske andelsboliger er nu så dyre, at mange lige så godt kan købe en ejerlejlighed."

http://politiken.dk/tjek/bolig/hushande ... 325216.ece

At det bliver lidt nuanceret i artiklen, ændrer ikke på det generelle formål med kampagnen.

Eneste lyspunkt er at DR strejker, så kampagnen kører ikke videre i TV-avisen lige med det samme. :smile2:
Peter
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 328
Tilmeldt: 15/02/2005 13:20

Indlægaf PeterLib » 14/06/2007 16:12

Jeg synes også vi kunne spekulere lidt over hvad handllingsmulighederne for politikerne egentlig er.

Der er folk der i øjeblikket handler til de høje priser, banker udlåner penge baseret på de høje vurderinger osv. Desto flere der kommer i denne gruppe desto større ramaskrig vil der komme, hvis folk bliver insolvente.

Hvordan kunne en statslig stramning af reguleringen se ud? Den nuværende lovgivning er temmelig kortfattet, men det er dog rimelig objektivt at lægge sig op ad boligudlejningsejendommene.

Og priserne på andelsboliger kan jo ikke fastfryses helt, men bør formentlige følge et eller andet indeks, som følger resten af økonomien.
PeterLib
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 245
Tilmeldt: 24/08/2005 22:22
Geografisk sted: København

Indlægaf prl » 15/06/2007 14:44

Der er lidt debat i en af Politikens weblogs:

http://laesernespanel.weblog.dk/2007/06 ... omment-860
prl
Novice
Novice
 
Indlæg: 19
Tilmeldt: 16/05/2007 14:20

Indlægaf Andels And » 16/06/2007 11:08

Men vent - kan det være muligt!!!

http://politiken.dk/erhverv/article325993.ece
Andels And - Bestyrelsesmedlem og lægmand. Dansk som andet sprog!!!
Andels And
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 197
Tilmeldt: 2/09/2003 22:30

Indlægaf Peter » 16/06/2007 11:46

Andels And skrev:Men vent - kan det være muligt!!!

http://politiken.dk/erhverv/article325993.ece


Ja, en forbavsende overskrift:
"Andelshavere er tilfredse med megaprisstigning"

Men den undersøgelse, der refereres til, er heller ikke sat i værk af hverken Politiken, ABF eller andre fra Arbejderbevægelsen. Den er derimod lavet af en stor fæl kapitalistisk bank. Hvis de røde havde lavet undersøgelsen, havde de sørget for at formulere spørgsmålene, så svarene var som ønsket. Sådan plejer man (fra mange sider) at lave meningsmålinger.

Men trods den overraskende overskrift, indeholder artiklen alligevel nogle fejlskud:


Citat - "Andelstanken er ikke længere lig med billige boliger."

Vrøvl. Andelsboligerne er gennemsnitligt stadig billigere end ejerboliger. Men det gider Politiken åbenbart ikke at sætte sig ind i.


Citat - "Følger man sin ideologiske overbevisning, er man i endnu højere grad trængt op i et hjørne på andelsforeningernes generalforsamlinger."

Vrøvl. Er man kun ideologisk, hvis man er socialist? Der findes andre ideologier, men de er åbenbart ikke "korrekte" iflg. Politiken.


Citat - "der er da også 41 procent, der mener, at det er »på tide«, at prisen på en andelsbolig pumpes op til skorstenen."

Med det ordvalg er Politikens holdning vist helt tydelig.


Citat - "professor på Institut for Samfund, Miljø og Rumlig Forandring på Roskilde Universitetscenter John Andersen peger på, at det er svært at fastholde den oprindelige andelstanke, hvis den ikke politisk bakkes op af knap så høje vurderinger."

Vrøvl. Formelt set er der fin politisk opbakning til de nuværende vurderinger. Pånær enkelte fejl fra Skat, så svarer vurderingerne nøje til lovgivningen på området, der siger at både offentlige og valuarvurderinger skal foretages som om det var udlejningsejendomme. Sådan har det været i MINDST 20 år (ældste bevis på Retsinfo.dk går tilbage til 1985, men det findes sikkert ældre). Politikerne burde principielt set bare glæde sig over, at Skat nu er begyndt at følge lovgivningen. Og der gælder fortsat lejerestriktioner som også påvirker andelsvurderingerne, så politikerne gør fortsat hvad de kan for at holde priserne nede.

Men RUC'eren har nok heller ikke gidet sætte sig ind i fakta, og hans verdensbillede svarer vel fint til Politikens.
Peter
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 328
Tilmeldt: 15/02/2005 13:20

Indlægaf kontapus » 16/06/2007 14:14

Peter skrev:Pånær enkelte fejl fra Skat, så svarer vurderingerne nøje til lovgivningen på området, der siger at både offentlige og valuarvurderinger skal foretages som om det var udlejningsejendomme.


Måske svarer de til lovgivningen, men personligt vil jeg nødig fare ud og hævde at de offentlige vurderinger er korrekte, da de alene baserer sig på statistisk materiale der både risikerer at være forældet, samt ikke tager højde for ejendommens stand m.m. Særligt da vurderingerne kun kommer hvert andet år, kan renteændringer o.lign. medføre store udsving/ændringer i ejendommens handelsværdi i denne periode.

Den offentlige vurdering burde på denne baggrund udgå af andelsboliglovens § 5, stk. 2.
kontapus
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 182
Tilmeldt: 27/09/2005 00:43
Geografisk sted: København Ø

Indlægaf PeterLib » 16/06/2007 14:37

Hmm. Den megen debat om den offentlige vurdering.

Jeg har endnu ikke set noget statistik, der viser, at der er problemer med den offentlige vurdering. ....... Ved I hvorfor? Fordi der er meget lidt i vejen med den offentlige vurdering. Den rammer glimrende lidt under gennemsnittet for realiserede handler med boligudlejningsejendomme. Det viser SKAT's egen statistik på deres hjemmeside.

Der er ikke tale om gamle data, der er tale om at SKAT bruger data for handler i 2006.

Men, ok, der er eksempler i pressen på vurderinger der er for høje og usammenlignignelige med husene ved siden af.

Men kære venner, SKAT vurderer i tusindsvis af ejendomme. Skulle der være problemer med en lille procentdel, så forrykker det ikke det samlede billede.
PeterLib
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 245
Tilmeldt: 24/08/2005 22:22
Geografisk sted: København

Indlægaf 4ndelshaveren » 16/06/2007 14:43

Det er nemlig rigtigt Kontapus, at SKATS vurdering er maskinel. Som er forening er man blot et postnummer. Der tages ikke hensyn til stand og beliggenhed selvom de gør deres arbejde ved skrivebordet. På den anden side kan det være for meget at forlange, hvis de skulle besøge samtlige 190.000 foreninger.

Derudover er det ganske rigtigt, at andelsboligen stadig er markant billigere end en tilsvarende ejerbolig målt på nettoydelsen (og kvmprisen). Men Politikens tager ikke højde for dette, men udgangspunkt i forældet idelogier.

Den meget snak om fordele og ulemper ved manglende rentefradrag versus ejendomsværdiskat kan koges ned til, at det reelt er bedre at undgå ejendomsværdiskatten mod at gå glip af rentefradragsrenten. Et simpelt regnestykke med udgangspunkt i konkrete tal (renten, skattesats) vil bekræfte dette. Så andelsboligformen har det godt. Det kan blive endnu bedre med SDO lån til andele for ikke tale om hvis andelsboligen uddør fuldstændigt. Så sidder alle med en andel pludselig med en ejer med de glæder og sorger der er forbundet herved.
4ndelshaveren
SuperGuru
SuperGuru
 
Indlæg: 776
Tilmeldt: 11/11/2004 18:43

Indlægaf kontapus » 16/06/2007 20:54

PeterLib skrev:Der er ikke tale om gamle data, der er tale om at SKAT bruger data for handler i 2006..


Ja, det er givetvis data fra første halvår af 2006. Hvis en forening fortsætter med at anvende den offentlige vurdering, vil den blive foretaget pr. 1. oktober 2008, og offentliggjort 1. marts 2009. Efterfølgende bliver den besluttet på generalforsamlingen. Dvs. data fra 1. halvår 2006 udgør fundamentet for ejendommens værdi frem til og med 1. kvartal 2009. Det er dælme lang tid når markedet er i bevægelse.

PeterLib skrev:Men kære venner, SKAT vurderer i tusindsvis af ejendomme. Skulle der være problemer med en lille procentdel, så forrykker det ikke det samlede billede.


Kun i forhold til andelsboligforeninger kommer SKATS vurderinger til at udgøre baggrunden for salgsprisen. Derfor er det anderledes her, end i andre tilfælde hvor det "blot" er beskatningsgrundlaget der fastsættes.
kontapus
AndelsGuru
AndelsGuru
 
Indlæg: 182
Tilmeldt: 27/09/2005 00:43
Geografisk sted: København Ø

En lille bombe

Indlægaf 4ndelshaveren » 18/06/2007 15:41

Ja, det er en lille bombe, men udbasuneret som en brintbombe

http://www.business.dk/article/20070618 ... /70618050/

PS: Har måske relevans for Andels And.
4ndelshaveren
SuperGuru
SuperGuru
 
Indlæg: 776
Tilmeldt: 11/11/2004 18:43

Næste

Tilbage til Andelsværdi

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 9 gæster